Pas štiti decu od alergije

Deca koja od najranijih dana imaju psa za kućnog ljubimca, manje su podložna alergijama disajnih puteva kad odrastu, tvrde nemački naučnici na osnovu višegodišnjih istraživanja. Istraživanje je sprovedeno zbog učestalih primedaba da dlaka kućnih ljubimaca, navodno, dovodi do alergije kod najmlađih.

dete i kuca

Pošto ova teza nikada do kraja nije potvrđena, dr Joakim Hajnrih je sa timom stručnjaka pratio ponašanje devet hiljada mališana od rođenja do šeste godine, insistirajući kod roditelja da u kontinuitetu redovno popunjavaju formulare o njihovom stanju. Istovremeno im je analizirana i krv, da bi se utvrdilo postoje li kod njih specifična antitela koja otkrivaju alergiju.

Nakon svega utvrđeno je da deca koja odrastaju uz psa nemaju alergiju na dlaku ljubimca, a smanjena im je mogućnost da postanu osetljivi i na druge vrste alergena, među kojima je najčešći polen. Međutim, ovaj zaštitni efekat nije zabeležen kod dece koja samo povremeno maze pse i mačke, a ne drže ih kao ljubimce u kući.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *