Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Pas se otrovao, evo koji su simptomi

Čest problem odgajivačima odnosno vlasnicima, posebno leti, zadaje trovanje pasa. U trovanje može da se posumnja prvo i uvek ako je pas proždrljiv i ima običaj da jede na ulici. Pri tom, psi imaju urođen nagon da njuše. Pošto im je nos stalno pri zemlji, veoma je važno da li su pojeli otrov na koji su naišli na zemlji.

Psi koji se kreću po prirodi, šetalištima, parkovima, ulici mogu lako doći u kontakt sa otrovima. Njuškanjem ako nehotice pojedu mamce postavljenje za miševe , pacove  ili ako pojedu otrovne stvari ne adekvatno postavljenje.

Simptomi su propraćeni drhtanjem, grčevima, gubitkom svesti, kočenjem svi ovi simptomi su tipični za herbicide, insekticide i pesticide. Kada životinje ugine vrlo brzo pre nego što se ustanovi dijagnoza a pre smrti se mogu pojaviti simptomi kao što su povraćanje, bolovi, grčevi.

trovanje insekticidi

Ugrušenje krvi, kao treći oblik javlja se kod trovanja sa dikumerolskim preparatima tada se može primetiti da se ne zaustavlja krvarenje iz nosta. Na obdukciji može se primetiti takodje krvarenje po unutašnjim organima i zgrušena krv.

Trovanje pasa mogu izazvati različite boje, lakovi, deterdženti, sredstva za zaštitu biljaka, sredstva za suzbijanje muva, mrava, komaraca, sredstva protiv pacova i miševa, fosforni i olovni preparati. Ukoliko uočite na vreme trovanje kod pasa može se lako izlečiti, kako postoje otrovi tako postoje i protivotrovi. Vlasnik tj. odgajivač treba da prati psa, da obrati pažnju šta pas uzima u usta da ih izvati ukoliko se radi o nekom štetnom predmetu. To je prava i jedina preventiva od trovanja. Pravilno lečenje je u što potpunijem i bržem pražnjenju probavnog sistema. Veterinar to postiže davanjem sredstva za povraćanje u obliku inekcije, kao i sredstva koja brzo čiste creva.

Simptomi trovanja su najčešće pojačano slinjenje, povraćanje uznemirenost, poremećaj rada srca, grčevi, ubrzano disanje, proliv, nekontrolisano mokrenje, poremećeni pokreti ekstremiteta u obliku veslanja, visoka temperatura, bleda sluzokoža. Otrovi, inače, mogu da budu sredstva koja se koriste za dezinsekciju i deratizaciju, antiektoparazitici — preparati za oslobađanje pasa od buva i krpelja, kao i sredstva za zaštitu bilja. Uvek treba imati na umu da su i lekovi otrovi ako se daju nasumce i u prevelikim dozama.

Bez obzira na vrstu otrova, ako vlasnik posumnja da ga je pas pojeo, preporučuje se da mu u roku 15—20 minuta da jednu do dve supene kašike tropostotnog hidrogena — zavisno od veličine i starosti psa. Zatim psu valja dati jednu do dve tablete medicinskog uglja, koji ima veliku adsorptivnu moć.

Leti bi trebalo da se smanji količina hrane koja se daje psu za oko 20 posto. Prvenstveno onim psima koji se drže u zatvorenom prostoru. Zbog visokih temperatura, naime, psi imaju smanjen apetit, pa određeni deo hrane ostaje i podložan je kvarenju. Takođe bi treba po da se daju manje količine mesa, a vise povrća, pre svega mrkve, pirinča i drugih žitarica, uz korišćenje gotove hrane.

Lovačkim psima obrok može neznatno da se koriguje, mada ne mora, jer počinje lovna sezona, s teškim zadacima i naporima. Zbog toga psi treba da su u dobroj kondiciji, a za ovaj vremenski period najbolja je kombinacija s kuvanim kukuruznim i ovsenim brašnom i pirinčem uz dodatak male količine mesa. Kad nastupe velike vrućine treba često menjati vodu, pošto se brzo zagreva.