Pas pati od nesanice, evo šta treba da radite kako vas ne bi svake noći budio

Koliko pita vam se desilo da zaspite, a onda vas vaš pas preskače, skače po vama, vrpolji se, jer ne može da spava? Ukoliko imate ovaj problem sa spavanjem koji uzrokuje vaš pas, možda će vam biti malo lakše kada saznate da niste jedini. Prema istraživanjima, čak 53 odsto vlasnika kućnih ljubimaca svako veče bude njihovi verni prijatelji, a čak 35 odsto njih se budi usled lajanja ili preteranog vrpoljenja.

Stručnjaci tvrde da poremećaj u spavanju kod životinja traje u zavisnosti od vrste, količine aktivnosti koju ima tokom dana ali i od ličnosti pojedine životinje.

Kako biste mogli da promenite ovakvo ponašanje, morate prvo da ga razumete. Neki stručnjaci kažu kako životinje bude svoje vlasnike kako bi se igrale i takvo ponašanje je najčešće kod mačaka, ali jije redak slučaj ni kod psa. Druge životinje se bude u skladu sa rutinom.

Ako ste svog psa zbog ranijeg posla izvodili u šetnju svakog jutra u 6 časova, on će nastaviti da se budi u to vreme bez obzira na to što sada možete da spavate znatno duže.

Isto se desi da pas laje u 3 ujutro a vi ga nahranite. Budite sigurni da će vas i naredne noći sačekati isti scenario.

Ponekada životinje bude svoje vlasnike sa dobrim razlogom, ako su bolesne ili predosete da će se nešto loše desiti.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da naviknete svog ljubimca da spava celu noć:

1. Izbacite frizbi iz igre

Postoji teorija koja kaže da su psi poput sportista, što više vežbaju – više aktivnosti im je potrebno. Zato ako želite da vaš pas bude više lenj, smanjite količinu aktivnosti tokom dana.

spavanje pas

2. Izbacite ih iz spavaće sobe, ili barem iz kreveta

Ako životinji dozvolite da deli krevet sa vama, sami tražite ometanje tokom noći. Ako je mačka ta koja vas ometa, ignorišite je i vremenom će prestati, jer ako mačku izbacite iz sobe, osigurali ste sebi celu noć mijaukanja.

3. Zadržite rutinu

Ako cele nedelje ustajete u 7, nemojte se čuditi što pas nema nameru da nedelju provede spavajući. Psi ne znaju dane u nedelji i svako jutro će se buditi u isto vreme.

4. Osigurajte im njihovo mesto

Psu ili mački treba korpa ili mesto gde će spavati. Pri tom je važno da ih ne selite stalno, već da uvek spavaju na istom mestu.

5. Ptice vole da im pokrijete kavez

Ptice vole da budu u mraku dok spavaju baš kao i ljudi. Ako slučajno imate miša ili hrčka kao kućnog ljubimca, ne stavljajte ga blizu kreveta pošto su ove životinje aktivne noću.

6. Znakovi bolesti

I životinje mogu da budu bolesne baš kao i ljudi. ako se ponašanje vašeg ljubimca iznenada promeni, nešto nije u redu. Najbolje je da ga odvedete kod veterinara kako biste videli o čemu se tačno radi.

7. Smirite se

Životinje su kopije svojih vlasnika i lako se dogodi da svoju nervozu prenesete na svog ljubimca. Zato uvek gledajte da budete smireni.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *