Pas, pa još dobar komšija

Diploma Canine Good Citizen ili Dobar pseći građanin koju od 1989.godine izdaje Američki kenel klab(AKC) je potvrda da pas ume dovoljno pristojno da se ponaša da bi bio dobrodošao „sugrađanin“ i za onu većinu u ljudskom društvu koja pse nema, ili ih ni ne voli.
Reč je o jednostavnom testu koji pokazuje da pas može uspešno da se prilagodi komplikovanim zahtevima života u gradskoj vrevi, a da ne reaguje onako kako mu „došaptavaju“ instinkti njegovog vučjeg pretka. Program AKC-a je –čim se pojavio – stekao takvu popularnost i zainteresovao toliko vlasnike pasa ali i lokalne vlasti u američkim gradovima da AKC od 1999.godine vodi i arhiv pasa sa CGC sertifikatom a sličan program su uvele i kinološke organizacije u Velikoj Britaniji, Austriji, Japanu, Mađarskoj.Švedskoj, Danskoj, Kanadi i Finskoj.

Jednostavnost testa, koji se u američkoj verziji sastoji od 10 studija u kojoj svaki pas može da se nađe, naravno može da zavara. Iza kartice CGC stoje meseci blagovremene socijalizacije,učenja elementarnoj poslušnosti,truda, ljubavi i doslednosti koje je odgovorni vlasnik uložio u vaspitanje svog ljubimca da bude svugde dobrodošao.

pas se smeje

Evo i pitanja – programa testa…

1) PRIHVATANJE PRIJATELJSKI RASPOLOŽENOG STRANCA: Psu i vlasniku se približava stranac, psa ignoriše,sa vlasnikom se rukuje i razmeni par učtivih reči. Pas ne sme da se uplaši,pokaže nervozu, niti da priđe nepoznatoj osobi koja ga testira.

2) STRPLJIVO PODOŠENJE MAŽENJA: Stranac prilazi i obraća se psu onako kako to obično rade ljudi koji sa psima nemaju iskustva, umilnim glasom, a psa mazi po glavi, pomalo nervozan, ako je pas velik. Pas mora strpljivo, bez znaka nervoze, straha ili agresije da podnese da ga stranac pomazi, kada je vlasnik  uz njega.

3) REAKCIJA NA ČEŠLJANJE I DODIR: Svrha je da se pokaže kako pas prihvata da se njime pozabavi veterinar pri pregledu ( ili pseći frizer ili sudija). Stranac prelazi rukama po telu,pregleda uši,podigne i kontroliše prednje šape. Zatim sa par poteza pređe četkom kroz dlaku.

4) U ŠETNJI: Pas je na povodniku, svejedno sa koje strane vlasnika i, imitirajući normalnu šetnju, treba da pokaže da će promeniti pravac, okrenuti se i poći natrag, zaustaviti se, kada mu vlasnik kaže. Ne mora da ide uz nogu kao službeni psi, dovoljno je da pokaže da obraća pažnju na vlasnikove komande i promenu pravca kretanja.

5) ŠETNJA U GUŽVI : Pas sa svojim vlasnikom prolazi kroz masu ljudi, kao na prometnoj gradskoj ulici. Za test je bolje da se pas odvede na takvo mesto, ali gužva može da se simulira. Uvek se uključuje i neko ko se pasa boji i odskače u stranu i neko ko na pojavu psa reaguje agresivno drekom i gestovima. Testiran pas može da reaguje na prolaznike, ali ne nervozno, plašljivo, niti agresivno.

6) SEDI, LEZI, OSTANI: Na rastojanju od 6m od vlasnika pas treba da ispuni navedene tri komande. Nije važno da li će na mestu ostati da sedi ili leži.

7) POZIV :Stranac koji testira psa zaokupi njegovu pažnju dok se vlasnik udaljava do linije 6m iz prethodnog testa. Pas može sam da krene za vlasnikom, ili da dođe na poziv.

8) REAKCIJA NA STRANOG PSA: Treba da pokaže da pas ume pristojno da se ponaša i prema drugim psima. Vlasnik sa psom ide u susret čoveku takođe sa psom, kada priđu zaustave se, rukuju i razilaze. Testirani pas ne sme da pokaže više od letimičnog interesa za drugog, mirnog psa.

9) REAKCIJA NA ČUDNE POKRETE I ZVUKOVE : Za ovaj test može da se posluži naglo otvaranje kišobrana, grupa dece koja s virskom protrče pored psa ili bučan dečiji automobil igračka. Pas sme da se zainteresuje šta se to dešava, čak i da bude zbunjen, ali ne sme da se uspaniči, pokuša da pobegne, bude agresivan ili laje.

10) SAM SA STRANCEM : Vlasnik napušta psa na tri minuta, odlazi van vidokruga a pas za to vreme čeka sa strancem sa kojim ga je vlasnik ostavio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *