Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Pas oseća sve vaše vibracije i pozitivne i negativne, evo i kako

Priča o jednom od najvernijih pasa na svetu – akiti Hačiku obišla je svet, a ovaj pas dobio je i spomenik kao odlikovanje za dugogodišnju privrženost svom preminulom vlasniku.

Ko ne zna, Hačiko je dolazio na tokijsku metro stanicu u isto vreme punih devet godina od maja 1925. kada je njegov vlasnik Hidesaburo Ueno umro na radnom mestu.
Nedavno se u medijima pojavila još jedna slična dirljiva priča, o nemačkom ovčaru Kapitanu iz Argentine, koji od smrti svog vlasnika svakog dana u šest sati po podne odlazi na njegov grob i tamo provodi noć. I ljudima i psima zajednički je bol koji osećaju usled gubitka.
Kroz istoriju pas je, kao socijalno biće, uvek bio vezan za svog vlasnika i dom. Iako čovek nema potrebu za čoporom, kod pasa je potreba za vođom koji ga čuva, hrani i zabavlja opstala do danas. Postoje brojne teorije i teze koje pokušavaju da potvrde postojanje osećanja kod pasa, međutim, to nije ljubav, već je stvar prirode, odnosno, kada pas od nekoga dobija hranu i pažnju, on će tom čoveku biti bezuslovno naklonjen.
strah kod psa1
 ponašenje pomenutih pasa je uslovljeno nagonom zbog gubitka “vođe čopora”, pa se ovakve dirljive priče često ponavljaju. Koliko će pas biti privržen čoveku, zavisi od toga kakav je vlasnik bio prema njemu.
Na televizijskim kanalima posvećenim životinjama često se emituju dokumentarci o psima koji su svojim postupcima spasli živote svojih vlasnika, pa je i ovaj fenomen predmet stalnih istraživanja.
Psi imaju vomeronazalni organ putem kojeg mogu da “nanjuše” bolesti kao što su dijabetes i kancer, odnosno, da ih predosete.
Pomoću ovog organa, psi mogu i da razlikuju raspoloženja ljudi, da li su napeti, tužni, srećni… Takođe, osećaju kako su ljudi raspoloženi i na osnovu dodira, odnosno, kada je dodir jači nego uobičajeno, onda i oni promene svoje ponašanje, menjaju položaj, reže i bune se.
Čovekov najbolji prijatelj oseća i nervne tenzije, pa će vaš ljubimac tačno znati da li ste relaksirani, a čak i kakav ste čovek, jer je istinita tvrdnja da psi “nanjuše” dobre i pozitivne ljude.

Još jedna tvrdnja koja se pokazala kao istinita, jeste da su psi privrženi deci i da biološki osećaju da treba da ih zaštite.