Pas nije kriv ako dete ne uradi domaći zadatak!

Svedoci smo da se svakodnevno postavljaju fotografije dece sa svojim psećim najboljim drugarima, i neprocenjivo su slatki. Svako dete zaslužuje da ima svog psa, pod uslovom da su roditelji odgovorni. Pas ne može da bude krivac za neurađen domaći zadatak i lošu ocenu u školi. Želite da vaše dete razvije doživotnu vezu sa porodičnim psom?  Pročitajte…

Vaša beba je na putu? Počnite planiranje sada!

Devet meseci bi trebalo da bude dovoljno vremena da se vaš pas pripremi za novog stanara. Ako vaš pas nije prošao kroz osnovnu obuku ponašanja, sada je vreme. Treba da razume i poštuje osnovne komande kao što su ne, stani i miruj. Zamolite drugu mamu da donese svoju bebu u vašu kuću, za finalnu probu. Procenite vašeg psa i njegov nivo uznemirenosti oko deteta. Pre donošenja vaše bebe u kuću iz bolnice, dajte vašem psu ćebe sa bebinim mirisom, da ga onjuši. Dozvolite vašem psu da se navikne na novi miris. Ovako će vaš pas znati da u kući ima još jedan stanar i da ste vi odgovorni za to.

Pre predstavljanja vašeg psa bilo kom detetu, uverite se da to dobro obavljate.

Dobra duga šetnja ili trčanje kroz pseći park će pomoći vašem psu da izbaci višak negativne energije. Vaš pas treba da bude smiren i pokoran pred bilo kojim susretom sa detetom. Ovo pravilo važi bez obzira na to da li je novi stanar – dete ili pas.

 

Dopustite psu da dođe do deteta.

Deca vole pse, i možda će požuriti pravo do vašeg psa od uzbuđenja. Razgovarajte sa decom pre nego što dođu do vašeg psa. Objasnite im da kuca može da bude nervozan na početku i da moraju biti veoma tihi i mirni, tako da ga ne uplaše. Kada se pas oseća sigurno, on će dozvoliti upoznavanje. Ovo može biti dug proces, ne forsirajte.

 

 

Naučite decu kako da pravilno diraju psa.

Bebe i mala deca samo uče o svetu i njihov instinkt je da zgrabe sve što im privuče pažnju. Čak i starija deca greškom će uhvatiti glavu psa ili ga zagrliti. Psi bilo koji od ovih gestova mogu videti kao potencijalnu pretnju i ujesti dete. Naučite decu da pse dodiruju po strani lica ili pod njihovom njuškom. Takođe se naglašava da nije dobro prišunjati se psu ili ga dirati dok spava.

 

Upoznajte signale kada je vaš pas pod stresom signale i govor tela.

 

Ušuškan rep, spuštene uši i spušten pogled može da znači da se vaš pas možda oseća preopterećeno. Upoznajte lični govor tela vašeg psa, tako da budete svesni kad mu je bilo dovoljno provedenog vremena sa bebom za jedan dan. Psi retko ujedaju bez upozorenja, tako da je neophodno da razumete svoje suptilne znakove. Naučite decu da poštuju lični prostor i da nikada ne sateraju psa u ćošak.

 

Nikada nemojte dozvoliti deci da zadirkivaju psa dok jede, žvaće kost ili drži igračku.

 

Zbog radoznali, deca imaju tendenciju da dođu do predmeta koji drugi drže. Mnogo sprečenih ugriza se javlja kada deca pokušaju da psu iz usta izvade omiljenu igračku ili zalogaj njegove hrane. Bebe i mala deca će morati imati stalni nadzor da bi se sprečile ovakve akcije. Najbolje je da imaju određene termine hranjenja i kao i za igru sa igračkama kada vaše dete ima vreme za odmor ili spava. Starija deca mogu da se uče da poštuju stvari psa i njegov lični prostor. Testiranje reakcija vašeg psa na uzimanje hrane i agresiju je poželjno, pre nego što u vašu kuću stigne beba ili druga deca.

 

Uključite decu u svakodnevnu negu vašeg psa.

 

Deca vole osjećaj kada pomažu i da se brinu za porodičnog psa. Čak i mališani mogu doći sa vama na svakodnevne šetnje ili vam pomoći da dopunite posudu sa vodom. Starija deca mogu da preuzmu još više odgovornosti kao hranjenja, šetnje i kupanja. Što više vaše dete učestvuje u nezi vašeg psa, više će rasti obostrano poverenje i voleće jedni druge.

 

 

Pratite ove savete pažljivo, i sigurni smo da će vaše dete imati najboljeg prijatelja.

 

Deca koja odrastaju uz psa su srećnija i lakše se oslobađaju stresa!

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On

Ostavite odgovor