Pas ne želi nagradu, on hoće da je “zaradi”

Vaš pas ne želi da mu samo date tu poslasticu, on želi da se pomuči za nju. Ovo je zaključak švedske studije koja je rešila da otkrije šta psi više vole – zarađenu nagradu ili onu besplatnu.

Studija je adaptirana na osnovu istraživanja sa identičnom temom koja je posmatrala krave – a ona je pokazala da su one srećnije kada zarade svoju nagradu.

pas-jede1

Grupa biglova je podeljena u parove a jedan pas je bio treniran kako da manipuliše sa tri od šest delova opreme a njegov partner je bio treniran da obavlja radnju sa druga tri dela.

Tokom eksperimenta oba psa služila su kao eksperimentalni, ali i kontrolni subjekt.

Kada je jedan bigl bio u ulozi eksperimentalnog psa, on je morao da tačno manipuliše opremom kako bi otvorio vrata iza kojih se nalazila jedna od tri nagrade – hrana, čovek koji će ga pomaziti ili drugi pas.

Kada je bio u ulozi kontrolnog psa, vrata su se automatski otvarala nakon vremena koje je bilo potrebno njegovom partneru da reši zadatak.

Istraživači su otkrili da su psi koji su rešili zagonetku bili srećniji nagradom na osnovu mahanja repom i generalne uzbuđenosti.

„Prilike da rešavaju zagonetke, donose odluke i vežbaju svoje kognitivne sposobnosti su važne za emotivno iskustvo životinja ali i njihovu dobrobit“, tvrde istraživači.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *