Pas najbolje zna da li je neki momak za vas

Pas je najbolji čovekov prijatelj, a u stanju je i da oseti mnogo toga što bi čoveku moglo da pomogne. Zato bi trebalo da češće slušate svoje ljubimce.

Instagram

Studija objavljena u časopisu ‚‚Neuroscience and Biobehavioural Reviews” je pokazala da su psi sposobni da prepoznaju lošu osobu. Tačnije, mogu da otkriju kada se neko loše ponaša prema drugima, u ovom slučaju prema njihovim vlasnicima.

Da bi došli do podataka istraživači su zatražili od vlasnika pasa da glume različite scenarije pred svojim ljubimcima. Vlasnici su se pretvarali da ne mogu da otvore konzervu pre nego što su zamolili dva istraživača da im pomognu.

U prvom scenariju jedan istraživač je pasivno posmatrao njihovu muku, dok je drugi ponudio pomoć. U drugom scenariju jedan je pasivno posmatrao kako se vlasnici muče s otvaranjem konzerve, a drugi je aktivno odbijao da im pomogne.

Nakon što su odglumili oba scenarija, istraživači su ponudili psu kolačić. Psi su uzeli slastan zalogajčić od oba istraživača nakon prvog scenarija, ali u drugom su ignorisali istraživača koji je bio neprijatan prema njihovim vlasnicima.

Istraživači su zaključili da psi imaju mogućnost prepoznavanja kada se neko loše odnosi prema njihovim vlasnicima, i da se prilagođavaju toj situaciji. S druge strane ljudi su skloni tome da ne veruju svojoj intuiciji i da pruže priliku ljudima, koji ih na kraju (može biti) povrede.

express.hr

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *