Pas na poslu štiti od stresa

Iako većina dan počinje sa istim raspoloženjem, oni koji na poslu nemaju psa, na kraju radnog vremena su mnogo nervozniji.

Ako se pitate kako popraviti raspoloženje, podstaći saradnju i smanjiti stres na radnom mestu bez trošenja mnogo novca, možda bi trebalo da razmislite o nabavci psa.

posao pas

Po istraživanju koje su u časopisu „International Journal od Workplace Health Management“ objavili istraživači sa Univerziteta Virdžinija, zaposleni koji dovode svoje pse u kancelariju mogu ograničiti količinu stresa tokom dana i poboljšati zadovoljstvo na poslu i sebi i drugima.

Rendolf Bejker, profesor menadžmenta i ljubitelj pasa, pratio je nivo stresa kod zaposlenih u kompaniji koja 14 godina dopušta pse na radnom mestu.

„Svakoga dana u zgradi kompanije veličine oko šest fudbalskih igrališta boravi 450 do 550 radnika i 20 do 30 pasa“, rekao je Bejker.

Proučavan je uzorak od 76 zaposlenih od kojih su neki dovodili pse na posao, neki nisu, a neki nisu ni imali pse. Studija je utvrdila da su, iako su svi dan počinjali s niskim nivoom hormona stresa kortizona, oni koji nisu dovodili pse na posao bili drastično nervozniji na kraju radnog dana.

Oni koji su sa sobom vodili svoje pse tokom celog dana imali su nizak nivo stresa, a oko 50 odsto njih smatralo je da su psi važni za njihovu produktivnost. Oko 80 odsto onih bez ljubimaca je ocenilo da psi nemaju negativnih uticaja na produktivnost.

Bejker je također primetio kako izgleda da psi podstiču komunikaciju, pokreću razgovore između zaposlenih i povećavaju angažman.

„Mislimo da prisutnost pasa na radnom mestu može smanjiti stres njihovih vlasnika, povećati zadovoljstvo na poslu čak i onima bez ljubimaca, a može povećati i osećaj podrške organizacije. To je jeftina wellness intervencija, ali i korist koja je na raspolaganju svakoj organizaciji“, rekao je Bejker.

Psi se već dugo zbog svojih terapijskih kvaliteta koriste u domovima za stare, hospisima i područjima pogođenim nesrećama, a u SAD-u im je dozvoljen pristup sudnicama kako bi pomagali svedocima koji iznose moguće traumatično iskustvo.

Za taj učinak postoji i hemijsko objašnjenje s obzirom na to da su istraživači utvrdili da interakcija između pasa i njihovih vlasnika, pa makar i kratka, može povećati nivo oksitocina, jednog od hormona dobrog raspoloženja.

Također je moguće da posedovanje kancelarijskog Džekija može među zaposlenicima podstaći mentalitet čopora.

Psiholozi sa Univerziteta Mičigen su 2010. godine sproveli istraživanje kako bi utvrdili kakav uticaj ima pas na timski rad.

Dvema grupama dat je zadatak da ocenjuju svoje kolege i da se izjasne koga bi otkucali ukoliko nastane neki problem na poslu, s tim što je jedna od grupa imala psa.

Istraživači su utvrdili da su oni koji su bili sa psom u sobi bolje ocenjivali svoje kolege u pogledu poverenja, timske kohezije i bliskosti, a verovatnoća da ‘otkucaju’ je bila 30 odsto manja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *