Pas može da prepozna da li ste srećni ili tužni

Naučnici s Lincoln Univerziteta naučno su potvrdili ono što vlasnici pasa znaju odavno – psi mogu ‘nanjušiti’ emocije kako drugih pasa, tako i nas ljudi. Čak i onih koje vide prvi put u životu. Pokazala je to studija nedavno objavljena u časopisu Biologi Letters.

Profesor veterine Daniel Mills, kao vođa istraživanja medijima je objasnio kako je u istraživanju učestvovalo 17 pasa koji su sedeli ispred ekrana na kojem su se pojavljivale fotografije drugih pasa. Jedna je prikazivala srećnog, a druga ljutog psa.

Istovremeno psima su puštani zvuci pasa koji dočaravaju sreću i bes. Njihov zadatak bio je spojiti zvuk određenog emocionalnog stanja s fotografijom tog stanja. Većina je u tome uspela.

pas sreca tuga

“Kad su čuli lavež koji je zvučao srećno i uzbuđeno psi su se fokusirali na fotografiju ‘nasmejanog’ psa. S druge strane kad su čuli režanje fokusirali su se na fotografiju mrzovoljnog psa. Kad je zvuk bio neutralan podjednako su gledali obe fotografije”, objašnjava profesor Mills koji smatra da je to dokaz da psi na osnovu zvuka i slike mogu pročitati emocije drugih pasa.

Sličan eksperiment sa gotovo identičnim rezultatima izveden je sa prepoznavanjem ljudi i njihovih emocija.

Od pre je poznato kako je tako nešto pse moguće naučiti, ali to ovde nije bio slučaj. Psi koji su učestvovali u istraživanju fotografije i zvukove pasa koji su im prikazivani / puštani čuli su prvi put u životu.

Stručnjaci njihove reakcije pripisuju instinktima stečenim tokom hiljada godina druženja s ljudima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *