Pas laje celu noć? Evo šta treba da uradite

Nema gore stvari od one kada ste umorni, a vaš miran san noćima remeti niko drugi do vas pas koji neprestano laje noću. Srećom, postoji rešenje…

1. Saznajte zašto laje

Pratite gde i kad vaš pas počinje da laje. Da li je to u danima kada ste promenili nešto u njegovoj dnevnoj rutini? Da li je išao u šetnju? Psi najčešće laju zbog dosade, straha, pažnje ili zdravstvenog stanja.

2. Oterajte dosadu

Psi često laju iz dosade, a uzrok tome može biti nedostatak interakcije, vežbanja ili mentalne stimulacije. Ako ostavljate svog ljubimca samog preko dana, budite sigurni da će on tražiti svu vašu pažnju čim stignete kući. To može biti naporno kad posle posla želite da se opustite, a vaš pas je postao hiperaktivan. Verovatno je spavao celog dana. Smislite rutinu koja se uklapa u vaš životni stil, ali i način da svog mezimca aktivirate fizički i psihički.

3. Fizička aktivnost

Duga šetnja će najbolje izmoriti vašu kucu i time osigurati i vama i njoj lep san. Ako ne možete da ga prošetate, onda se fokusirajte na bacanje loptice, koju će vam donositi. Psi koji ne vežbaju postaji tužni i depresivni ili anksiozno laju.

4. Psihička stimulacija

Kako je akcenat uvek na vežbanju, ponekad se zaboravi na psihičku stimulaciju, koja je psima podjednako potrebna. Probajte sa sakrivanjem igračaka i usmeravajte psa gde da ih traži. Kada učinite sve da vaš pas bude fizički i mentalno aktivan, omogućićete mu odmor tokom noći i sigurno neće biti lajanja.

5. Prevazilaženje strahova

Neki psi mogu postati nervozni ili plašljivi iz različitih razloga. Noćni lavež se dešava kada je pas asocijalan. Ovo u ljubimcu može prouzrokovati strah od ljudi, objekata i drugih životinja. Ovo se može rešiti izlaganjem životinje okruženju izvan dvorišta. Psi se moraju socijalizovati, ne samo sa drugim ljudima i životinjama već i sa okolinom. Poenta je da se pas oseća sigurno i da zna svoju ulogu u porodici.

6. Da li laje kada traži nešto?

Psi posmatraju vlasnike i poznaju njihovu rutinu. Često laju kada su uzbuđeni. Ako imate večernju rutinsku šetnju, oni će lajati kada vas primete kako idete ka vratima u to doba. Ako se smestite u krevet i pas laje na vas dok ne ustanete da mu date poslasticu, da ga pomazite ili ga pustite napolje, on će naučiti da ponavlja to ponašanje. Najbolji način da sprečite lajanje jeste ignorisanje, a kada prestane, nagradite ga poslasticom. Pas će u početku prestajati sa lajanjem na nekoiko sekundi, ali vremenom će se to pretvoriti u tišinu. Kada se nagradi ponašanje psa, ono će se ponoviti. Poenta je da vremenom prekinete sa nagradom.

7. Proverite zdravlje psa

Lajanje može biti način izražavanja bola ili drugog zdravstvenog problema, a možda je i od starosti. Prekomerno lajanje može izazvati bilo koja bolest ili stanje zvano sindrom kognitivne disfunkcije. Ako smatrate da je to uzrok lajanja, odvedite psa veterinaru.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *