Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Pas koji ne izlazi iz mode bišon: evo zanimljivosti o njemu

Njegov čist, beo izgled i besprekorno ponašanje i u najfinijem društvu, ukazuju da je to pas koji voli miran život. Ipak, Bichon Frise je nešto više od suverenog pratioca. Niko ne može tačno da kaže koliko je staro poreklo ove rase.

Ipak, zna se da njegovi preci potiču iz 15. veka. To je dakle, prastara rasa, čije ime govori o njenom poreklu.

Rasa je verovatno nastala mešanjem maltezera i malih Barbea (u Francuskoj nazvani Barbikon – slatki mali Barbe). Španski moreplovci doneli su sa sobom Bichon Teneriffe (tako su ih tada zvali).

Početkom 15. veka na Kanarska ostrva da bi tamo uzgajali i prodavali španskim ii italijanskim plemićima.

Francuski vojnici su mnogo ovih malih pasa doneli kući kao ratni plen. I uskoro on je postao dvorski pas. Fransoa I uveo je Bišone na evropske dvorove.

Najomiljeniji i najpoznatiji postaje za vreme vladavine Anrija III 1574. godine. Ovom dragom psiću nije bilo teško da osvoji srca francuskih dama renesanse. Poklanjana mu je sva pažnja, bio je razmažen, ukrašavan mšnicama i trakama i tako je posao luksuzan pas i pas za držanje krilu. U tom periodu dobio je ime koje ima i danas Bichon a poil frise (Bichon – bichoner = razmaziti, a poil = odlakan i frise = kovrdžav).

Na portretu Nelly O’Brien koje je sredinom 18. veka naslikao Ser Joshua Reynods, veoma dobro se vidi da je bišon već tada bio šišan. Za vreme Napoleonovih ratova dame su putovale u pratnji francuske vojske po Evropi, a sa njima i ovi mali psi. Tako su bišona upoznali i gradjanski krugovi. Ipak, dugo mu je trebal oda dobije standard i da ga prepoznaju. Standard je odredjen 1933. godine, a godinu i po uveden je u rodovnik francuskog kinološkog saveza.

U Nemačku je uvezeno dva primerka ove rase tek 1955. godine i bilu su pogrešno upisani kao bolonjezeri. Tek 1980. godine upisano je u nemačke knjige pravo ime rase – Bichon frise. Srećom, ovi beli mališani nikada nisu bila moderna rasa. Možda su baš zbog toga ostali tako otporni i zdravi, sa čvrstim i nepromenjivim karakterom.

On je vrlo ugodan pratilac, ima ujednačen karakter, nije brbljivac i veoma je inteligentan. To je mali, ali snaan i zdrav pas, sa puno šarma. Igranje za njega isto tako je važno kao i maženje. Ali, najvažnije je za jednog bišona da živi zajedno sa porodicom u čiju se svakodnevnicu lako uklapa.

Ovaj mali pas za pratnju ne traži kuću sa dvorištem, on nalazi mesta čak i u najmanjem apartmanu. Ko želi da ima psa kojeg će samo držati u krilu ne treba da uzima bišona.

Mališa je suviše inteligentan, voli da se igra da vlasnikom, da uči, da jurca i da se mazi, ako nije tako on je duhovno bolestan. Jako voli vodu, pa treba paziti na njega dok se šeta, jer reku, potok ili baru će brzo spaziti i pre nego što se okrenete biće u vodi. Ne možete ni zamisliti koliko je temperamentan dok ga ne vidite u šetnji da drži korak sa velikim psima.

Ali, on tačno zna na kom mestu kako treba da se ponaša. U hotelu ili restoranu će ponovo postati mala maca. To ne treba da mu se govori, već on tačno zna šta treba da radi da bi ugodio svojim vlasnicima. Često on bolje njih razume nego oni njega. Svoj prostor veoma dobro čuva i laje čim se neko pojavi ispred vrata. Svakog posetioca srdačno pozdravlja, čim se vrata otvore, jer pre svega želi da se igra, ali u prvim minutima nikada ne deluje nametljivo. Kad se svi pozdrave, opet će leci na svoje mesto ili u krilo posetioca, ako je njemu drag i prepustiće se maženju.

Nije teško vaspitati ga ako se to dosledno sprovodi. To znači, ko ne želi da bišon vuče i žvaće cipele unaokolo, to ne sme da mu dozvoli nikada, ni dok je štene, ma koliko on ljupko izgledao.

Bišon je vrlo radoznao, sve ga interesuje i strastvene je i razigrane prirode. Verovatno se zbog toga veoma dobor razume sa decom. Voli pre svega da jurca ali kad mu to dosadi otmeno se povlači. Nikada ne reaguje agresivno niti ljutito. Naravno, da roditelji treba da objasne deci da bišon ne može neprestano da se igra i da mu je potreban i odmor. Već kao štene, potrebno ga je četkati svaka dva dana čak i onda kad se misli da to nije potrebno. U dosledno vaspitanje spada i stvaranje efekta navike. Zato će četkanje kasnije doživaljavati kao nešto prijatno. Oko sedmog meseca ćete primetiti kako mu se dlaka brzo ućeba. U tom periodu koji može da traje više meseci, treba ga četkati svaki dan. Kupti ga treba retko, jer on nema tipičan pseći miris čak ni kada je mokar. Pre kupanja ga treba dobro isčetkati. U krznu ne sme da bude ni jedan čvor. Jer, ako ućebanog staivte u vodu čvorovi će postati još čvršći. Kritična mesta su iza ušiju na bradi i na nogama. Na takva mesta treba staviti bebi puderobro isčetkati. U krznu ne sme da bude ni jedan čvor. Jer, ako ućebanog staivte u vodu čvorovi će postati još čvršći. Kritična mesta su iza ušiju na bradi i na nogama. Na takva mesta treba staviti bebi puder i rasčešljati ih češljem. Iako bišon po standardu treba da ima dugu dlaku, ukoliko ne odlazi na izložbe, najbolje ga je ošišati. To je prednost za jedno aktivnog psa i leti i zimaži, jer Bichon fise je pravi pas prirode.

izvor:Little Bichon Land