Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Pas kašlje? Saznajte da li je to opasno ili ne…

Ako vaš pas konstantno proizvodi zvukove kao da se guši nečime što je progutao, moguće je da pati od psećeg kašlja, tj. zaraznog traheobronhitisa.

Iako takvo kašljanje zvuči zastrašujuće, ne radi se o teškoj bolesti i većina pasa od nje će se samostalno oporaviti.

Šta je pseći kašalj?

Kao što prehlade kod ljudi mogu uzrokovati različiti virusi, i pseći kašalj ima više uzroka. Uzrokuje ga više mikroorganizama od kojih su neki virusi (adenovirus tip 2, herpesvirus, virus parainfluence) kao i bakterija Bordetella bronchiseptica.

Uzročnici se prenose najčešće direktnim kontaktom s obolelim životinjama putem pljuvačke. Kako se nalaze u oralnom i nazalnom sekretu, obično se šire kašljanjem i kijanjem.

kasalj2

Stres, uslovi u kojima se ljubimac nalazi i njegova dob i opšte stanje organizma faktori su koji doprinose verovatnosti zaraze. Tu si i smanjena ventilacija, niske temperature, vlaga i nehigijena koji doprinose nastanku bolesti. Bolest se najčešće javlja u jesen.

Simptomi

Javlja se od tri do pet dana od kontakta s virusima. Simptomi mogu varirati prema uzročniku, stanju domaćina i spoljnim faktorima. Karakterističan znak bolesti je suv, neproduktivan kašalj koji se javlja nekoliko puta dnevno. Taj kašalj izgleda i zvuči kao da je psu nešto zapelo u grlu pa to pokušava da izbaci.

Uz kašalj se javljaju i sline iz nosa, konjunktivitis, kijanje i blago povišena temperatura. Tokom fizičke aktivnosti kašalj je mnogo jači.

Bolest je u većini slučajeva blaga i životinja se oporavi za jednu do dve nedelje. Mogu nastati i komplikacije pa se bolest može razviti u upalu pluća i hronični bronhitis, posebno kod starijih, vrlo mladih i imunokompromitovanih pasa.

Lečenje i preventiva

Lečenje zavisi od uzroka i težine bolesti. Kod bakterijskih infekcija daju se antibiotici, a antitusicima može se ublažiti ili blokirati refleks kašalja. Postoji i vakcina, ali kako ovo oboljenje ima više uzročnika, vakcina ne štiti psa u potpunosti.

Tokom bolesti pazite da zaraženi pas ne dođe u kontakt s drugim psima, kako ih ne bi zarazio. Dobra ishrana, nega i zbrinjavanje životinja smanjuju rizik.

B92