Pas još uvek nije dobrodošao na svakoj plaži

Ukoliko vodite psa na letovanje, trebalo bi da imate na umu da vaš mezima neće na svim plažama biti dobrodošao. Zaboravite na gradske i uređene plaže na kojima ima mnogo ljudi.

Moraćete da potražite one na koje se stiže kozjim stazama ili one koje nisu posebno atraktivne. Izuzetak su mesta na kojima postoji znak da su ljubimci dobrodošli, a takvih je plaža u bliskom okruženju najviše u Hrvatskoj.

Ako planirate da sa psom odsednete u hotelu, prethodno se raspitajte koji od hotela na željenoj destinaciji prima ljubimce. Sajtovi za rezervaciju smeštaja (na primer „booking.com“) obavezno daju informacije o tome da li hotel prima ljubimce i da li se za to posebno plaća. Bolja opcija je privatni smeštaj, a najbolja je kamp, gde će vam najpre izaći u susret.

– Gde god da ste se uputili, najbolje je da se prethodno raspitate gde možete da odsednete sa svojom psom, kao i koje su plaže otvorene za četvoronožne ljubimce. U Grčkoj je, recimo, to stvar dogovora sa vlasnikom pansiona, a na javne plaže zaboravite, naročito one koje imaju oznaku kvaliteta.
– Ako zabrana nije istaknuta, možete se sa ljubimcem skloniti na kraj plaže, birajte mesto gde nema mnogo ljudi i ako se vi i vaš pas ne ponašate bahato i ne privlačite pažnju, ostali kupači će vas prihvatiti.
Ni u Crnoj Gori situacija nije značajno drugačija. Ljubimci nisu poželjni u hotelima, a javne plaže su nedostupne. Jedina mogućnost su one divlje, do kojih se uglavnom teško stiže. S druge strane, u mondenskim letovalištima Francuske, Italije ili Španije nije neobično videti da vlasnici sa svojim psima ulaze u ekslukzivne butike ili restorane.
Hrvatska je učinila korake kako bi se po tom pitanju približila zapadu, a plaže na kojima se mogu kupati i vaši ljubimci su sve brojnije. Najviše ih je na području Istre i Kvarnera, a spisak svih mesta možete potražiti na „24sata.hr“.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *