Bacite lekove, nabavite psa!

Kućni ljubimci mogu da poboljšaju naše fizičko i mentalno zdravlje. Oni ne mogu biti zamena za lekove ili terapiju, ali ono u čemu se svi eksperti slažu jeste da ljubimci ublažavaju depresiju i njene efekte kod velikog broja ljudi.Čuvanje kućnog ljubimca podstiče ljude na fizičku aktivnost (svakodnevno izvođenje u šetnju, hranjenje), što utiče i na poboljšanje samog zdravlja. Kućni ljubimci najviše pomažu u prevazilaženju depresije blagih i umerenih simptoma.

Čuvanje ljubimca svakako će vam popraviti mentalno zdravlje, i to ne samo ukoliko čuvate psa, već i neku drugu životinju. Jer, vaš ljubimac umanjiće vam stres. Samo maženje kućnog ljubimca može delovati izuzetno umirujuće. Zabeleženo je da su porodice koje čuvaju jednog ili više kućnih ljubimaca u mnogo manjoj meri sklone depresiji i stresu.

Ukoliko postoji neka bolest u porodici, treba se obratiti lekaru. Tek kada se ustanovi bolest i uz savet lekara, možete se odlučiti za kućnog ljubimca kao eventualnu dodatnu terapiju.

Za one porodice koje imaju uslove za to, preporučuje se nabavka nekog kućnog ljubimca, bez obzira na to što su svi članovi porodice zdravi, jer će kućni ljubimac veoma pozitivno delovati na celokupnu atmosferu u kući.

Prema mišljenju Teri Vrajt, psihologa na jednom od kalifornijskih univerziteta, ljubimci nam, na sebi svojstven način, pružaju psihološku utehu i utiču na to da se naše fizičko stanje popravi. Da bi povećala uspešnost svojih terapija i probila led kod dece, ona u svojoj ordinaciji čuva dva hrčka. Interesantno je da joj oni pomažu i pri terapijama sa odraslima. Kako objašnjava, ljubimci samim svojim prisustvom čine da se osećamo bolje. Pas koji maše repom od sreće kad vas vidi i skače oko vas nakon vašeg povratka kući, on utiče na to da se vaše raspoloženje i mentalno stanje popravi.

Moć ljubimaca da poboljšaju vaše raspoloženje može se izraziti sa dve reči: bezuslovna ljubav. Kada ste umorni ili tužni, vaš pas sam počne da iskazuje razumevanje za vaše stanje i saosećajnost time što počne da vas ljubi, na pseći način, i samim svojim prisustvom vam saopštava da ste vi i vaše prisustvo za njega od izuzetnog značaja, pa čini da se osećate posebno. A kada dobijete toliko pozitivne energije od kućnog ljubimca, nemoguće je da ne dobijete želju da mu na isti način uzvratite i samim tim dolazi do poboljšanja vašeg raspoloženja. Neki stručnjaci preporučuju papagaje za osobe koje pokazuju simptome depresije, jer i ptice mogu biti izuzetno odane i dobro su društvo, pogotovo osobama koje su usamljene.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *