Pas ima proliv, evo koji su sve razlozi za to?

Za vlasnika je često vrlo uznemirujuće kada mu je ljubimac bolestan. Jedna takva bolest je i proliv koji često može izazvati neprijatnost za vlasnika, kao i za kućnog ljubimca jer dovodi do nezgoda u kući. Proliv je neformirana, mekana stolica i može se pojaviti iz mnogo različitih razloga. Ovaj tekst će prikazati uzroke proliva, njegov tretman i zapažanja koja će biti korisna za Vašeg veterinara prilikom dijagnostikovanja problema.

Proliv se javlja kada svarena hrana prebrzo prolazi kroz organe za varenje i formira mekanu, vodenastu stolicu. Takođe ga karakteriše smanjena apsorpcija vode, elektrolita i drugih hranjivih materija. Uzroci proliva su brojni. Neke životinje iskuse blagi proliv zbog stresa, alergija, promena u hrani, ili iritacije želuca. Ova iritacija želuca može biti u rasponu od blage do ozbiljne i može biti uzrokovana nekim oblikom bakterija, virusa, biljki ili hemije. Važno je zapamtiti da, iako proliv sam po sebi nije bolest, može biti simptom većeg i složenijeg problema.

Zapamtite da se varijacije u stolici pojavljuju iz više razloga. Međutim, jedna od ozbiljnih komplikacija dugotrajnog proliva je dehidratacija. Pratite Vašeg ljubimca i ako ima proliv dva dana, letargičan je, odbija vodu ili ima druge simptome, odmah se obratite veterinaru.

Pre nego što se počne sa lečenjem , mora se utvrditi uzrok proliva. Postoji mnogo različitih testova koji se mogu raditi kako bi se utvrdio mogući uzrok. Međutim, u početku, obično se prvo pokuša uopšteni, najekonomičniji i najmanje invazivni pristup. Ovaj pristup zahteva da se uskrati hrana 24 sata, dok se istovremeno potstiče uzimanje vode. To omogućuje nadraženom želucu i crevima da se smire. Zatim postupno i u malim porcijama, se nudi lagana, dijetalna hrana životinji. Od hrane najčešće se preporučuje beli kuvani pirinač, testenina i bareno pileće belo meso. Kada se stolica životinje vrati u normalu, onda se postepeno mogu dodavati male porcije njene normalne hrane pomešane sa dijetalnom hranom. Ako ovaj uopšteni pristup ne dovede do smirivanja proliva Vašeg ljubimca, onda Vaš veterinar može obaviti više testova kako bi utvrdio da li je proliv simptom većeg i mnogo dalekosežnijeg problema. Klinička ispitivanja mogu uključivati analizu krvi, ispitivanje uzorka stolice, analizu urina i ispitivanje hrane . Ovi testovi će odrediti da li je proliv jednostavno izazvan bakterijama, virusima ili alergijom na hranu ili je simptom većeg problema, kao što je tumor.

Kako biste pomogli Vašem veterinaru da postavi pravilnu dijagnozu, obratite pažnju na sledeće podatke o Vašem ljubimcu:

  • Koliko često Vaš ljubimac ima stolicu?

 

  • Kakvi su konzistencija, miris i boja stolice?

 

  • Da li Vaš ljubimac pokazuje neke druge simptome kao što su letargija, povraćanje ili gubitak težine?

 

  • Da li je došlo do promene normalne rutine Vašeg ljubimca, hrane ili okruženja?

 

  • Da li Vaš ljubimac ima pristup malim predmetima koje bi mogao da proguta?

 

 • Da li je Vaš ljubimac skoro pobegao iz kuće / dvorišta i imao pristup stranim predmetima?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *