Pas i mačka u istom domu: Moguće ili…

Psi i mačke se lepo slažu – pokazuje najnovije istraživanje – ukoliko je mačka bila prva u njihovom domu i ukoliko su se upoznali kao mladunci. Ova studija, prema rečima autora, naučnice Nete-Li Feuerstein i Joseph-a Terkel-a, je prva koja proučava međusobne odnose pasa i mačaka koji žive pod istim krovom.

Možda najzanimljivije otkriće u ovom istraživanju koje je prihvaćeno i objavljeno u naučnom časopisu “Primenjena nauka ponašanja životinja” [Applied Animal Behavior Science], je da ukoliko su se životinje upoznale dok su jos bile štene i mače, one zapravo mogu naučiti govor tela one druge jedinke.

Kao pas i macka

Terkel, profesor na odeljenju Zoologije na Univerzitetu u Tel Avivu, kaže za Discovery News da “kao i kod dece, koja lakše i brže uče nove jezike od odraslih, isto tako i mačke i psi uče njihove `nove jezike` lakše što su mlađi. Naučnici su sakupljali svoje podatke iz dva glavna izvora. Prvi je upitnik upućen ljudima koji imaju i psa i mačku istovremeno. Ovaj upitnik je distribuiran preko veterinara, interneta i preko Univerziteta u Izraelu. Drugi glavni izvor informacija je bilo direktno, kućno posmatranje desetina kućnih ljubimaca. Za svaku posetu kući u kojoj su živeli zajedno pas i mačka, naučnici bi trazili da vlasnik baci tenisku lopticu izmedju psa i mačke kako bi odredili da li postoji međusobna igra i da li jedna vrsta dominira drugom. Zatim bi stavili konzerviranu hranu za mačke (koju većina pasa hoće da jede) između dve zivotinje i posmatrali šta će se desiti. Konačno, od vlasnika je traženo da stimulišu međusobnu interakciju igrajući se istovremeno sa psom i mačkom.

Tokom ovog istraživanja, naučnici su posebno obratili pažnju na govor tela koji, prema podacima iz prethodnih istraživanja, ima suprotno značenje kod pasa i mačaka. Na primer, mahanje repom kod psa može pokazivati prijateljski ili čak potčinjen stav dok isto to kod mačke može biti znak uznemirenost ili čak agresije.

Istraživaci su otkrili da su u najboljim odnosima mačke i psi tamo gde je mačka došla u kuću pre dolaska psa. Ono što čudi je da ova činjenica ima više veze sa psom nego sa mačkom. “Analogija se može povući sa domaćinstvima u koje je pas dosao pre odnosno nakon rođenja bebe” navode naučnici. “Kada pas dođe u dom u kome je beba već prisutna , njegov status se ne menja zbog bebe. Međutim, kada se beba rodi nakon sto je pas navikao na određenu količinu pažnje, a koja se sada usmerava na novorođeno dete, status se menja i pas često pokazuje ponasanja koji podsecaju na ljubomoru.”

Najnovija studija je takođe otkrila da se mačke najbolje slažu sa psima u slučajevima kada je njihov prvi susret bio dok su imali 6 meseci ili manje. Za pse koji imaju duži period učenja tokom odrastanja, ovaj period se produžava do godinu dana.

Međusobni govor tela toliko dobro “čitaju” i psi i mačke koje spadaju u gorepomenutu grupu da su naučnici čak bili u prilici da prisustvuju do tada nezabeleženom ponašanju pasa.

Uobičajeno je da psi prvo omirišu jedni drugima genitalije kako bi se upoznali ili prepoznali. U slučaju uspešnih domaćinstava sa više kućnih ljubimaca, pas će možda pomirisati mački nos, što je uobičajena navika mačaka! Uzajamno njušenje oko nosa liči malo i na eskimsko ljubljenje gde jedinka trlja svoj nos na nos druge jedinke.

John Bradshaw sa Univerziteta Bristolske Škole veterinarskih nauka veruje da je vazno upamtiti da, iako ponašanje psa i mačke moze biti donekle predvidivo i kontrolisano, svaka od ovih životinja ostaje svoja za sebe. Prema njegovim rečima, na primer, neke mačke mogu biti hrabrije od drugih, a ta hrabrost im je po svemu sudeći nasleđena od predaka. Bradshaw takođe napominje da su mačke izrazito teritorijalne zivotinje dok su psi fleksibilniji.

“Mačke su veoma teritorijalne životinje i sigurno da će biti uzmemirene i samim tim manje sposobne da uče ukoliko se izmeste iz svog uobičajenog okruženja, dok teritorija štenaca uglavnom označava onaj prostor gde se nalaze njihovi vlasnici, pre nego neko određeno mesto.”

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *