Paradentoza kod psa: kako lečiti?

Sve češče smo svedoci kako i psi imaju paradentozu, a kako bi znali da se radi o tome pročitajte ovaj tekst.

Paradentoza
Paradentoza je upala desni izazvana povećana dejstvom bakterija. Bakterije uzrokuju loš dah, razdražljive i otečene desni, pigmentaciju i nagomilavanje prljavih ili kredastih supstanci na zubima.

Kad se bakterija pomeša sa hranom stvaraju se naslage, koje ukoliko se ne otklone stvaraju tvrd sloj kamenca.

Netretirane naslage na kraju dovode do gingivitisa, upale desni kod životinja.Gingivitis se formira između zuba i desni što omugućava bakterijama da uđu u taj prostor i oštete strukturu zubala. Paradentoza je ozbiljna ali se može lečiti.

Stomatološki antibiotici pre procedure
Ako ljubimac ima dosta bakterija u ustima, stomatolog će prpisati terapiju antibioticima sa kojima se počinje nekoliko dana pre stomatološke procedure. Isti tretman se nastavlja nekoliko dana nakon postupka.

Cilj antibiotika pre stomatoloske procedure je da se spreči oralna infekcija.Ukoliko ljubimac ima dosta kamenca ili gingivitis onda mu desni krvare a to krvarenje povećava šansu da dođe do oralne infekcije.

Stomatološki antibiotici nakon procedure

Ako je ljubimac imao veće stomatološke intervencije, oralne hirurške zahvate, vađenje zuba, verovatno ce antibiotike primiti za vreme pregleda ili nakon same procedure. Ukoliko se antibiotici primenjuju za vreme postupka, često se daju putem injekcije u deo između zuba i desni.Cilj ovaktvog tretmana antibioticima je sprečavanje ili lečenje oralne infekcije koje mogu biti veoma bolne. Oralni antibiotici mogu biti prepisani u vidu pilula, spreja ili sirupa.

Sprečavanje oralne bakterijske infekcije
Kako životinje u mnogome zavise od svog zubala, zdravi zubi i zdrave desni su od vitalnog značaja. Veterinar ne može biti sam odgovoran za zdravlje zubala Vašeg ljubimca pa oralnu higijenu ljubimca morate sami održavati kod kuće.

Zube ljubimcu morate da perete redovno, minut do dva jednom dnevno, koristeći četkice i paste namenjene životinjama.

Mnoge infekcije i zaraze možete sprečiti redovnim održavanjem higijene i redovnim veterinarskim pregledima.

Razgovarajte sa veterinarom, konsultujte se sa njim oko paste za zube, četkice, tečnosti za ispiranje zubala, poslasticama ili igračkama za čišćenje zubala.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *