Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Panonska Atlantida: vizija Veljka Milkovića

Novosađanin Veljko Milković, prvi je imao viziju da se na tlu Vojvodine nekada nalazila stara civilizacija, što je pisao i u svojim knjigama. Naime, u svojoj knjizi on vizionarski opisuje šta mu se desilo na Petrovaradinskoj tvrđavi, jer je u glavi imao nešto veliko.

-Ne znam da objasnim i ne znam odakle mi dolaze vizije, kao što ne znam da objasnim odakle mi vizije za izume. Jednostavno stajao sa na Tvrđavi, kao Buda pod drvetom, i odjednom mi je prošlo kroz glavu kako je ovde postojalo nešto veliko, nešto mnogo veće od podzemnih tunela, kako je ovde postojala civilizacija – priča Milković.

Tada kao u „transu“ počinje da piše dvoje prve radove odnosno knjige. Naime, 1997. godine moj feljton odnosno članak je objavljen u časopisu „Rusko slovo“, nakon toga već naredne godine stupa u kontakt sa Sašom Stevanovićem, kojeg upoznaje na studentskom sajmu ekologije, gde je napisao  feljton  „Prethodna civilizacija“ (1999.), zatim „Misterije Petrovaradinske tvrđave“ (1999.), „Petrovaradinska tvrđava između legende i stvarnosti“ (1999.) i „Nestale civilizacije“ (2000.).

enigma

Slika: Odlomak iz Milkovićeve knjige

U svojim knjigama on objašnjava kako je u samoći i tišini 1962 godine na Gornjoj tvrđavi  gledao u Dunav, kad mu se odjednom pojavila lebdeća tajanstvena vizija i kako je u glavi počela da mu se odmorava čitava priča. Vezao je taj fenomen sa postojanjem nekih neotkrivenih naprednih civilizacija iz pradavnih vremena koja se nalaze na ovom našem području. Milković je siguran da je ovih slutnji bilo i ranije, što potvrđuju i nebrojene legende o Petrovaradinskoj tvrđavi. Milković je tada rešio da se bavi i sekundarnom arheologijom, a uz obalu Dunava je pronalazio nožiće i strugače od kamena, rimske novčiće, fragmente od opeke, grnčarije i lule. Tada Milković kreće da piše svoje knjige:

Petrovaradin kroz legendu i stvarnost“ (2001.),

Petrovaradin i Srem – misterija prošlosti“ (2003.),

Svet misterija – novi pogledi“ (2004.),

Petrovaradinska tvrđava – podzemlje i nadzemlje“ (2005.),

Novi turistički potencijali“ (2006.),

Petrovaradinska tvrđava – kosmički lavirint otkrića“ (2007.) .

Nakon više od 50 godina dešava se čudo, sve ono što je Milković imao u svojoj viziji, 2008. godine potvrdili su i rumunski profesoti koji tvrde da se Atlantida nalatila na tlu Vojvodine.