Pančevo: Otkriven spomenik hrabrom jazavičaru Leu

Spomenik psu malom heroju velikog srca Leu otkriven je juče u Narodnoj bašti, a svečanosti su prisustvovali brojni građani, aktivisti, umetnici, novinari, deca, kao i Leovi četvoronožni drugari.

Nakon programa u kome su učestvovala deca, koju je Leo jako voleo, devojčica Nikolina koju je Leo spasio rekla je nekoliko divnih reči o svom heroju.

Spomenik koji je izvajala vajarka Svetlana Karović Deranić zajedno su otkrile Nikolina i Leova vlasnica Biljana.

Nakon godinu dana zalaganja i pokretanja inicijative da hrabri jazavičar Leo koji je spasio devojčicu Nikolinu od razjarenog bulmastifa dobije svoj spomenik u Narodnoj bašti u Pančevu, Društvo prijatelja životinja Ljubimac, ali i brojni ljubitelji životinja koji su čuli za nesebičan podvig ovog psa, dočekali su da ugledaju Leovu skulpturu!

Ovo je veliki uspeh za pse, za ljubitelje životinja i aktiviste koji su se više od godinu dana trudili da ovaj spomenik ugleda svetlost dana u Narodnoj bašti gde je Leo voleo da se igra sa decom i drugim psima.

leo6

Pančevo je juče stalo rame uz rame sa velikim svetskim gradovima poput Tokija, Njujorka i Moskve u kojima se takođe nalaze spomenici posvećeni psima.

Ukoliko ste zaboravili, devojčica Nikolina vozila je rolere u naselju Strelište u Pančevu kada je na nju nasrnuo vlasnički bulmastif koji je pobegao iz dvorišta. Bulmastif je ujeo dete za ruku, a njene povrede bile bi znatno teže da se nije umešao jazavičar Leo, koji je počeo da napada i većeg i snažnijeg psa od sebe, kako bi zaštitio dete!

Bulmastif je tada zadao velike povrede Leu. Mali pas je tada prevezen u veterinarsku ambulantu, ali je dva dana nakon incidenta preminuo od zadobijenih povreda…

Nakon spomenika psu Leu u Pančevu, raduje nas što će i Novi Beograd uskoro dobiti spomenik pod imenom “Prijateljstvo”, koji će biti posvećen univerzalnom prijateljstvu između pasa i dece.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *