Ovo voće i povrće nikako nemojte davati psima

Vlasnici pasa neretko svojim ljubimcima daju da jedu hranu koja im je ostala nakon obroka. Često čak nepromišljeno dok nešto jedu, a pas ih molećivo gleda, svom psu daju i hranu iz ruke, da pri tome ne razmišljaju koliko ona zapravo i nije tako dobra po njih.

Naravno problema neće biti ako vaš pas dobije parčence mesa, međutim problem se javlja kada pojede voće ili povrće, koje kod njih može da izazove razne tegobe.

Mada postoji mnogo vrsta voća i povrća koje pas sme da jede bez bojazni da će im to naškoditi, ipak postoji neko voće i povrće koje može biti otrovno kada se pojede.

Grožđe

Ovo voće može izazvati otkazivanje bubrega u roku od samo 24 časa nakon što je pojedeno. Simptomi uključuju povraćanje, gubitak apetita, dijareju, abdominalne bolove, smanjenu urinaciju i problem sa kretanjem.

Paradajz

Paradajz sadrži štetni alkaloid koji se zove atropin i koji može izazvati ozbiljne probleme kada se jede. Zeleni ili nedovoljno zreo paradajz ima manje toksina, ali i dalje može iziritirati stomak. Simptomi uključuju drhtanje, napade i aritmiju.

Beli i crni luk

Postoje sporenja oko belog luka. Kada se koristi u izuzetno malim količinama, beli luk može biti dobar za vašeg psa jer se smatra prirodnim antibiotikom. Sa druge strane, ukoliko pas unese beli ili crni luk u većim količinama, može biti izazvana anemija i uznemiren stomak zbog uništenja crvenih krvnih ćelija. Simptomi su ubrzani rad srca, slabost, letargija, povraćanje, dijareja, krv u urinu, blede i stanjene desni.

Semenke voća

Ovo uključuje sve semenke počevši od višanja, šljiva, kajsija, pa do nektarina. Osim očigledne opasnosti od gušenja, semenjke mogu izazvati digestivnu opstrukciju, a sadrže i cijanid. Srčani udar je moguć u roku od dva dana ukoliko se problem ne reši. Simptomi trovanja cijanidom uključuju raširene zenice, hiperventilaciju, šok, povraćanje, srčanu aritmiju i iritaciju kožu.

Ukoliko sumnjate na to da je vaš pas pojeo bilo koju od ovih toksičnih vrsta hrane, pozovite veterinara odmah. Takođe, imajte u vidu da je ovo samo nekoliko najčešćih biljaka sa kojima psi imaju problema, ali da je lista mnogo duža.

Izvor:Petface

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *