Prvomajski uranak sa psom

Prema prognozama meteorologa, ove godine za 1. maj biće prohladno i sa kišom, a ako je verovati meteorolozima, vreme i nije baš idealno za druženje u prirodi. Ipak, ako odlučite da provedete slobodne dane u prirodi sa društvom uz rošilj i piće, naravno i sa svojim psom, evo nekoliko saveta.

Proverite okolinu izletišta
Kada stignete na odredište, na brzinu pregledajte okolinu. Obratite pažnju na polomljeno staklo, bačene stare koske i najvažnije, obaveštenja o mogućim postavljenim otrovima za glodare.

1. maj Fćlledparken
Šetnja i igra sa psom
Kada ste pregledali izletište, pogledajte “komšiluk” oko vas, ako imate komšije koji vole pse i nemaju ništa protiv da on trčkara okolo pustite ga sa povoca. Ako vas ipak zamole da vežete psa, prošetajte ga i poigrajte se sa njim. Tako ćete upoznati psa sa novim okruženjem. Dajte mu priliku da njuška i istražuje. Kada se pas upozna sa okolinom, uposlite ga igrom. Na taj način ćete potrošiti njegov višak energije, a pas će u toku dana biti mirniji i opušteniji.

Odgovornost na prvom mestu
Koliko god da volite vašeg psa, celodnevna briga oko njega u novoj sredini može da vas smori. Ipak i vi zaslužujete odmor. Podelite odgovornost sa još jednom ili dve osobe iz vašeg društva. Poželjno je da osobe koje odredite imaju makar malo iskustva sa psima. U kratkom dogovoru sa ostatkom “psećih pomagača”, možete da usaglasite neka opšta pravila ( šta pas sme, a šta ne ). Ukoliko se tri osobe staraju o psu, možete da podelite vreme izleta na tri i da tako svako ima svoju “smenu”.

Hranjenje
Podrazumeva se da ćete psu dati malo hrane koju spremate na uranku, ali ponesite i uobičajnu hranu za vašeg ljubimca, koju ćete držati na hladnom mestu. Izbegavajte da mu dajete luk, sokove i bilo kakav alkohol. Ne prejedajte psa i zamolite druge da ga krišom ne hrane. Koske zaboravite!!!

02
Obezbedite svežu vodu za psa
Ponesite činiju za vodu i potrudite se da pasu uvek bude dostupna sveža voda.

Mesto za psa
Potrudite se da psu obezbedite hladovinu. U časovima odmora možete ga vezati na povodac u svojoj neposrednoj blizini, ali nemojte ga držati vezanog sve vreme. Ukoliko nema hladovine na mestu gde pravite uranak, iskoristite hlad od kola ili suncobrana. Ne zaboravite da ste vi odgovorni za ponašanje vašeg ljubimca. Ne puštajte ga da luta okolo i “uznemirava” druge izletnike. Ono što je vama simpatično, drugima može da smeta.

Zaštita
Bez obzira na to da li idete na uređeno izletište ili ne, ne zaboravite da tretirate psa protiv krpelja, kupite ampulu utrljajte je ili ga odvedite kod veterinara da to uradi. Pored toga obavezno mu stavite i ogrlicu proziv krpelja i buva.

 Higijena

– peškir ( u slučaju kiše )

– vlažne maramice za šape

– kese za pseći izmet

I da lepo provedete i uživate!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *