Ovo su znaci da vaš pas nije srećan

Do juče je mahao repom, skakao kad vas vidi, radovao se i trčao u krug, a danas vaš pas izgleda nekako drugačije. Ovo stanje traje danima, da li treba da se zabrinete. Primetili ste da se vaš pas ne ponaša uobičajeno. Nije isključeno da su mu samo došli takvi dani ili da ga smara vrućina, ali ukoliko ovi simptomi, koje vam nabrajamo u tekstu ispod, potraju duže od mesec dana, to bi već mogao biti jasan signal da vaš pas nije srećan.

Uzroci njegove nelagode mogu biti razni, počev od toga da ste promenili stan, partnera, da se pas razboleo ili ste zamenili nameštaj pa se još nije privikao… Ali bez obzira koji bio razlog u pitanju, i pre nego što počnete da se bavite uzrocima i traganju za rešenjima, ocenite da li je pas pao u depresiju.

Ovo su četiri najučestalija pokazatelja da vam je pas nesrećan.

tuzan-pas

1. Ne želi da primi nagrade

Ukoliko pas ne reaguje na stimulacije i nagrađivanja, kao i podražaje njegovom omiljenom poslasticom, to je očigledan znak da je tužan.

2. Deluje dekoncentrisano

Ako pas ne obraća pažnju na vlasnika ili bilo šta drugo, što mu je ranije bilo zanimljivo, a umesto toga konstantno šetka unaokolo, njuška i slično. Ponašanje ovog tipa se najčešće vezuje za neku promenu koju pas direktno oseća, možda ste promenili trasu kojom ste ranije šetali.

3. Učestalo dahtanje

Normalno je da pas dahće, ali nije normalno da to radi sve vreme. Konstantno dahtanje može biti pokazatelj da je pod stresom, kao i da se boji nečega.

4. Kao “na iglama” je

Ukoliko je preterano oprezan, skače i na najmanji šum, znači da je iz nekog razloga previše uplašen i tužan.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *