Ovo su znaci da psa treba da odvedete kod veterinara

Na koje promene kod psa vlasnik treba da obrati pažnju kako bi na vreme obavestio veterinara.

Bolesti organa za varenje
Kod ovakvih stanja vrlo je bitno na vreme upozoriti na promene koje se dešavaju kod psa. Ali, da bi to bilo moguće, potrebno je da vlasnik ima predznanje ili iskustvo koje pomaže da razdvoji važno od nebitnog, odnosno da zna na šta da obrati pažnju, a šta da odbaci kao nevažno.

Kod oboljenja organa za varenje možemo da posumnjamo na postojanje problema kada pas smanji količinu hrane koju obično pojede, izgubi apetit, počne da povraća ili dobija neprijatan zadah. Međutim, vlasnik ima još jednu mogućnost koja je, iako nije baš prijatna, veoma praktična.

Radi se o izmetu psa koji može mnogo toga da pokaže o trenutnom stanju digestivnog trakta njegovog vlasnika. Naime, zdrav pas defecira 1-2 puta dnevno i feces je čvrste konzistencije, mrko-sive do tamnožute boje, specifičnog mirisa i bez primesa stranih tela i nesvarene hrane.

Vet-Check-1

Međutim, moguće je da se uz gorenavedene odlike pojavi i više varijacija koje ukazuju na različite stvari.
Ukoliko pas više puta dnevno mora da obavi veliku nuždu, možemo slobodno da kažemo da je došlo do poremećaja u varenju, ukoliko pre toga nije duže vremena gladovao pa se prejeo.

Kao poslednji stadijum neprilika sa varenjem podrazumeva se nemogućnost zadržavanja fecesa, što može da se desi usled paralize sfinktera anusa, uzrokovanog povredom u lumbosakralnom delu kičmenog stuba. Ova pojava može da bude praćena i nemogućnošću zadržavanja urina, ali to nije pravilo.

Znaci upozorenja
Promena konzistencije fecesa psa takođe predstavlja znak upozorenja vlasniku. Nastaje zbog veće količine tečnosti koja ga čini kašastim, pa čak i tečnim. Ovo je znak da nešto nije u redu sa resorpcijom vode u debelim crevima. Nažalost, širok je dijapazon razloga koji mogu da dovedu do ovoga. Možemo da počnemo sa bolestima poput štenećaka, parvoviroze, zaraznog zapaljenja jetre, leptospiroze, kokcidioze ili bakterijskog gastroenterita. Ako nije ništa od navedenog, možemo da posumnjamo na alimentarnu intoksikaciju ili neke hemijske toksične materije.

I, na kraju, i organska oboljenja na nekom sasvim drugom mestu mogu da dovedu do ovog simptoma.
Kada je u pitanju boja fecesa, i ona može da bude promenjena. Tako, ako je pas jeo više kostiju, ona postaje beličasto-siva. Međutim, ako je došlo do začepljenja žučnih i jetrenih puteva ona može biti i bela kao kreda. Ako krenemo na sasvim drugu stranu, stići ćemo i do tamnomrke boje koja nastaje usled davanja preparata bizmuta i gvožđa, ali i kod hranjenja velikim količinama crne džigerice, ili crna (katranasto crna) u slučaju krvarenja i to obilnih u prednjim partijama creva.

Nastavak teksta koji sledi nije prijatan, ali je i čitava rubrika takva da moramo nastaviti u istom tonu. Promena mirisa fecesa takođe ukazuje na problematične pojave. Ako podseća na trulež, moguće je da se radi o zaraznom hepatitu ili štutgartskoj zarazi pasa. U slučaju poremećaja organa za mokrenje, može čak da se oseća i na urin. Nakiseo miris nastaje usled uzimanja prokisle i buđave hrane, kao i ako se radi o bakterijskim i gljivičnim oboljenjima štenadi.

Problematične pojave
Ukoliko na površini izmeta ima primesa, na primer sluzi, radi se o kataralnom zapaljenju u području rektuma ili krajnjih partija debelog creva. Ako uočimo tragove sveže krvi, radi se o zapaljenju debelog creva.

Prisustvo stranog tela u fecesu je najčešće usled uzimanja stranih predmeta što ukazuje na nenormalni apetit, ili, eventualno ako se radi o igri u kojoj se pas zaboravio i jednostavno progutao predmet. U prvom slučaju je često u pitanju upala želuca, ali takođe, i nedostatak vitamina i minerala.
Grčevi mogu da se jave usled začepljenja creva, usled jakih upalnih procesa ili nekog stranog tela koje je zaglavljeno, kao i kod prejedanja kostima.

I na kraju, da bismo vas zgrozili do kraja, pomenućemo i parazite koji takođe mogu da se nađu u izmetu, a to je znak da ih toliko ima da su počeli i da ispadaju iz analnog otvora. U suštini – ništa opasno, osim što je ružno.

Interesantno je da se to dešava i kod štenaca i kod odraslih pasa. Naravno, zavisi od toga koliko se često psi tretiraju antiparaziticima. Uzgred, ponovo je moderno pse tretirati humanim preparatima, ali, naravno, vlasnik obično daje preslabe doze, pa efekta gotovo da i nema.

Konstantno praćenje situacije umnogome može da ubrza reakciju vlasnika da na vreme potraži pomoć stručnjaka, a da istovremeno može i da proceni da li su tegobe njegovog ljubimca za veterinara ili nisu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *