Ovo su psi koji imaju mačje osobine

Psi i mačke, ljubimci veoma različitih osobina, karaktera i navika, često na „suprotstavljenim stranama“ ipak imaju neke sličnosti u ponašanju i načinu na koji pokazuju privrženost prema svojim vlasnicima. Predstavljamo vam 10 rasa pasa koji po nekim osobinama i ponašanju podsećaju na mačke. (ili mačke možda, ipak, podsećaju na njih )

Mađarska vižla
Veoma stara rasa koja potiče iz današnje Mađarske gde je vekovima korišćena kao lovački pas. Osim izražene strasti za lovom, ovaj pas je veoma odan, nežan i pun ljubavi. Ova izuzetno energična i aktivna rasa veoma je privržena vlasniku. Ali ukoliko mu se ne poklanja pažnja, tj ukoliko vlasnik ne radi i ne trenira sa psom, on može postati veoma destruktivan i neposlušan. Osim toga vižla kao i mačka uživa da se sklupča uz svog vlasnika i da se mazi.

Mančesterski terijer
Mada na prvi pogled možda nekima ne deluje druželjubivo ova rasa poreklom iz Engleske poznata je po izuzetnoj inteligenciji i privrženosti vlasniku. Pas koga još zovu i „terijer pacovar“ u prošlosti je bio dosta korišćen u lovu na glodare, kao i za čišćenje objekata od pacova i miševa. Ovi psi, čak i danas, neće se ustručavati da pojure „zalutalog“ miša. Osim toga, ovaj lovački pas, obožava da se kao i mačke drži u krilu i mazi satima.

Papijon – Patuljasti kontinentalni epanjel
Neobična i veoma stara rasa psa koja je dobila ime po po karakterističnim „leptir“ ušima. Jedan je od nekoliko rasa koje su razvijene u Evropi, kao pas za dame sa dvora. Ovi psi su prijateljski nastrojeni, nežni, privrženi i šarmanti. Velike su maze. Pas za koga kažu da je inteligentan kao mačka, takođe zna biti veoma odlučan, samostalan i siguran u sebe.

mi-ki

Basenji
Potomak starih afričkih pariah pasa. Danas je najpoznatiji kao pas koji ne laje. Basenji zbog svoje vitkosti, visokih nogu i elastičnog hoda deluje vrlo elegantno i privlači pažnju. Ovaj pas deli dosta osobina sa mačkama. Veoma je energičan, mazan, privržen samo jednom vlasniku, a takođe je nepoverljiv i hladan prema strancima. Osim toga Basenji važi za psa koji održava higijenu kao mačka.

Šetlandski ovčar
Pametan živahan i graciozan pas u prošlosti je bio stalan pratilac pastira, a danas je veoma omiljen kućni ljubimac. Veoma je privržen porodici i uživa da je u društvu. Usamljenost i nedostatak pažnje kod ovog psa dovode do destruktivnog ponašanja. Umiljat je, razigran i zanimljiv u društvu onih koje voli , međutim pomalo je stidljiv i uzdržan prema osobama koje ne poznaje. Ostvaruju čvrstu vezu sa vlasnikom, a traže pažnju i znaju da se umile kao prave razmažene mace.

Mali italijanski hrt
Druželjubiva rasa psa, za koju mnogi kažu da je idealan kućni ljubimac. Mali italijanski hrt je veran, živahan, razigran i veselog raspoloženja kada je u društvu svog vlasnika, a veoma je rezervisan prema nepoznatim osobama. Okretan i graciozan kreće se izuzetno finim skakutanjem. Iako izgleda nežno, italijanski hrt uživa u jurnjavi za sitnom lovinom, a nije neobično ni da skoči za pticom u letu. Kao i mačke imaju izražen nagon za lovom i plenom pa se ne preporučuje da budu u blizini drugih sitnih životinja.

shiba-inu_04_lg

Vipet – Mali engleski hrt
Pas koji izgleda kao minijaturni grejhaund odgajan je isključivo kao trkački pas i jedan je od najbržih na svetu. Ovaj energičan i aktivan pas koji uživa da trči dobro se prilagodio i životu u stanu. Radostan je i ljubak, inteligentan i veran. Osim toga ovo je i veoma tiha rasa. Iako pomalo stidljiv i često samostalan kao mačka, veoma je vezan za svog vlasnika.
Njegovo poverenje mora da se zasluži.

Šiba – inu
Drevna rasa psa u prošlosti korišćena za lov na sitnu divljač, kao što su ptice i zečevi. Nekadašnji lovac na sitne životinje, Šiba je danas jedan od najpopularnijih rasa pasa za društvo. Veoma je tih i izuzetno čist i uredan pas. Samostalan i inteligentan kao mačka, rezervisan prema strancima, ali je veran i nežan prema onima koji su stekli negovo poštovanje i poverenje.

Mi – Ki
Relativno nova i retka rasa psa, nastala osamdesetih godina prošlog veka. Poreklom iz Azije nasto je ukrštanjem papijona, maltezera i japanskog čina. Ovo je mali kućni pas, koga često nazivaju i džepnim psom. Dobroćudan druželjubiv i privržen porodici.

Često ga opisuju kao psa koji više podseća na mačku, jer uživa da se umiva, da se izležava na suncu i da se penje na razna visoka mesta. Nežna, duga i meka dlaka i sitna građa ovog psa pod rukom stvara osećaj kao da mazite mačku.
Pudla
Veoma omiljen i popularan kućni ljubimac bez obzira da li je u pitanju mala, srednja ili velika pudla. Graciozni pokreti, aristokratski izgled i nežan karakter samo su neke od karakteristika zbog kojih je pudla čest izbor za kućnog ljubimca. Ovaj pas kao i mnoge mačke često se ponaša kao gospodar kuće i voli da nametne svoja pravila. Takođe uživa da je u centru pažnje, a kada je zapostavljen zna prirediti brojne nestašluke.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *