Ovo su najpopularniji “dizajnirani” psi nastali ukrštanjem sa pudlom…

Poslednjih decenija uzgajivači širom sveta se utrkuju u stvaranju novih, hibridnih rasa pasa, ukrštajući već priznate rase.

Cilj takvih mešanja je da se stvore rase koje bi zadržale najbolje karakteristike starih rasa, ali i da se uklone njihove mane. Na primer, mešanjem pudle i labradora, nastao je labradudl, živahan pas koja se ne linja.

Uostalom, skoro sve danas poznate i priznate čistokrvne rase su nekada nastale upravo ukrštanjem.

Ipak, za priznavanje takve rase je potrebno vreme, kako bi se kroz niz generacija utvrdile i ustalile osobine psa kao što su izgled, veličina, temerament ili mogući zdravstveni problemi. To znači da hibridni psi neće još dugo biti zvanično priznate rase, ali to ne znači da neće biti traženi. Uostalom, svi žele psa idealnih osobina.

Rasa koja se najčešće ukršta sa drugim rasama je pudla, zbog njene inteligencije i krzna koje se ne linja. Osim toga, postoji u tri veličine, pa je „praktična“ za ukrštanje i sa malim i sa većim psima.

„Dizajnirani psi“, kako i nazivaju, izuzetno su skupi, cena im je od 1.000 dolara. Ipak, kupovina takvog psa vam ne garantuje da ćete da dobijete najbolje od oba roditelja, jer genetika ume i da prevari, pa da na površinu izađu i neželjene osobine.

Najpopularniji „dizajnirani psi“:

Goldendudl
Mešavina zlatnog retrivera i pudle. Nastala je 90-ih godina prošlog veka, sa željom da se dobije velika pudla retriverskog temperamenta, vesela i druželjubiva, a da se ne linja. Goldendudl je jedna od najmlađih hibridnih rasa, pa još uvek stiče svoju popularnost.

goldendoodle


Maltipu

Mešavina maltezera i patuljaste ili toj pudle. Trebalo bi da bude omiljena rasa ljudima alergičnim na pseću dlaku. Popularan je u Americi i spada u neku vrstu skupe čupave igračkice. Retko se mešaju dva maltipua, pa je većina pasa i dalje spoj maltezera i pudle.

maltipu

 

Pikapu
Nastao je ukrštanjem pekinezera i minijaturne ili toj pudle. Pikapu je verovatno najstarija hibridna rasa, nastala sredinom 50-ih godina. Cilj je bio da se kreira rasa pogodna za ljude sa alergijom na pseću dlaku. Već 60-ih godina, ovaj mali pas je postigao popularnost, u isto vreme kad i kokapu. Uprkos već dugoj tradiciji, i dalje se uglavnom ne ukrštaju dva pikapua.

pikapu

 

Labradudl
Omiljena hibridna rasa nastala ukrštanjem labradora i standardne pudle. Prvi labradudl je nastao u Australiji 1989. godine u okviru „Australijske asocijacije kraljevskih pasa vodiča“. Na čelu ove asocijacije bio je Voli Konron, a prvi labradudl po imenu Sultan je njegova kreacija. Danas je ova rasa izuzetno popularna u Australiji i Americi gde se i odgaja, a postoji u 3 veličine: minijaturni, srednji i standardni, a dlaka može da bude kovrdžava ili vunasta. Labradudl je zadržao jednu manu labradora: sklonost ka displaziji kukova. Odgajivači teže zvaničnom priznavanju rase.

Labradoodle


Kokapu

Mešavina koker španijela i pudle nastala 60-ih godina. Iako je prvo leglo nastalo slučajno, rezultat su bili izuzetno živahni i inteligenti psi koji se ne linjaju: spoj pudline dlake i vesele naravi kokera. Brzo je postao omiljen kućni, porodični pas. U SAD postoje klubovi ljubitelja ove rase koji se zalažu za njeno zvanično priznavanje.

cockapoo

 


Jorkipu

Rezultat je ukrštanja jorkširskog terijera i minijaturne ili toj podle. Postao je popularan pre oko 10 godina. Kao i kod većine hibridnih rasa, štenci se uglavnom dobijaju ukrštanjem originalnih rasa, iako neki odgajivači pokušavaju da ustale multigeneracijsko ukrštanje.
jorkipu


Šnudl

Ova mešavina pudle i šnaucera postoji u više različitih boja. Takođe, postoji i u različitim veličinama jer i pudle i šnauceri mogu da budu mali, srednji i veliki. Nastao je 80-ih godina sa ciljem da se stvori hipoalergijski porodični pas. Do sada nije postigao veliku popularnost, kao ostale „dudl“ hibridne rase.

snudl

3 Comments

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *