Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ovo su najpopularnije rase pasa u Srbiji

Iako su već nekoliko godina veoma popularne rase poput maltezera, bišona i džek rasel terijera, koje se i najčešće viđaju na ulicama, među stanovnicima naše zemlje ipak su popularnije neke druge rase. Verovali ili ne, najomiljeniji pas u Srbiji je – američki stafordski terijer.

 

Prema podacima Kinološkog saveza Srbije, staford je već nekoliko godina unazad najtraženiji ljubimac, a na listi ga slede pomeranac, rotvajler, francuski buldog i nemački ovčar. Zanimljiva mešavina velikih i snažnih pasa čuvara i manjih, simpatičnih „pasa za krilo“.

Pročitajte koje su ih to karakteristike dovele na ovu laskavu listu.

psi-rase

Američki stafordski terijer

Staford je pas neverovatne snage u odnosu na svoju veličinu, i toga je svestan. Ne priznaje tuđu teritoriju, već uvek pokušava da se nametne kao glavni. Upadljivo je mišićave i čvrste građe tela zbog čega je brz i okretan. Stabilni su, hrabri i inteligentni psi. Uprkos predrasudama da su opasni i agresivni, stafordi su zapravo sjajni kućni ljubimci koji obožavaju vlasnike, a prema deci se odnose zaštitnički. Dokazano su dobri u agilitiju, a jednako se dobro snalaze i u ulozi pasa čuvara ili terapijskih pasa. Zbog urođene borbenosti, mogu pokazati neprijateljstvo prema drugim psima, pa je najvažnije socijalizovati ih dok su štenci. Vole da ugode vlasniku i brzo uče, ali znaju da budu tvrdoglavi, pa im je potreban strpljiv, uporan i miran vlasnik. Svakodnevno, tokom celog života, potrebni su im intenzivni treninzi i umne vežbe. Ne preporučuju se vlasnicima koji ranije nisu imali psa. Životni vek: 14 do 15 godina.

Pomeranski špic – pomeranac

Rasa je stekla široku popularnost u 18. veku kao omiljeni ljubimac kraljevskih porodica. Obično su veoma prijateljski raspoloženi, razigrani i živahni, ali često agresivni prema drugim psima pred kojima nastoje da se dokažu. Uvek su na oprezu i svesni su svake promene u svojoj okolini, na šta po pravilu odgovaraju lajanjem. Nažalost, neprestano lajanje im može postati loša navika. Veoma su inteligentni, lako se obučavaju, ali ako nisu dobro trenirani, zbog svoje sklonosti da budu u centru pažnje mogu postati agresivni. Važno je vaspitavati ih od prvog dana, biti dosledan u obuci, i ne dozvoljavati im da budu posesivni. Nisu dobar izbor za porodice sa suviše malom decom. Nije im potrebno mnogo fizičke aktivnosti – dovoljna im je šetnja jedanput dnevno ili slobodno trčkaranje u ograđenom ili zatvorenom prostoru. Očekivani životni vek je između 12 i 16 godina, a dobra stvar je što nemaju velikih urođenih zdravstvenih problema.

Rotvajler

Važi za psa koji će se postarati da nikada ništa ne zapreti njegovom vlasniku, domu i porodici. Smatra se jednom od najstarijih rasa pasa, jer njegovi koreni vode sve do Starog Rima, kada su njihovi preci bili govedarski psi i čuvari rimskih legija. Snažne su građe, velike snage, sposobnosti i izdržljivosti. Rotvajler je smiren, odan i pametan, strpljiv s decom, ali može biti nepoverljiv prema strancima. Od svih rasa pasa ima najjači ugriz. Živi da odbrani teritoriju, pa bi vlasnici morali da kontrolišu njihovu agresivnost i opsednutost čuvanjem. Pravilno odgojen odlično će se slagati s decom, a biće pažljiv i prema drugim ljubimcima. Jedino je ispunjen kad obavlja određene zadatke, zato veoma lako uči pravila i trikove koje, kad ih jednom prihvati – primenjuje doživotno. Neophodan mu je samopouzdan vlasnik, jer će dobro vaspitan i socijalizovan pas pokazati svu lepotu karaktera i privrženosti koje ga inače krase. Životni vek: 8 do 11 godina.

Francuski buldog

„Frenči” je druželjubiv pas i odličan prijatelj. Iako ponekad teško uči pravila života u stanu, odlično se slaže s drugim psima. Ne treba mu puno aktivnosti, pa se sasvim dobro snalazi u malim domovima i gradskim sredinama. Ima kraću njušku od ostalih pasa, zbog čega može imati brojne probleme s disanjem. Zato ovi psi nisu dobri plivači i ne bi ih trebalo puštati u vodu. Ne laju mnogo, ali zato vole da ispuštaju zvukove u kombinaciji zevanja, zavijanja i grgoljenja, pa može da vam se učini kao da imaju svoj jezik. Vrlo su osetljivi zbog čega teško podnose kritike. Ako ga izgrdite, može se desiti da ceo dan provede snužden. Mnogo bolje reaguju na pohvale. Neprijateljstvo može iskazati jedino prema pticama, pa pojedini francuski buldozi mogu provesti sate jureći golubove. Skloni su bolestima srca i disajnih organa, kao i problemima s kičmom i kukovima. Životni vek: 10 do 12 godina.

nema;ki ov;ar popularnost

Nemački ovčar – vučjak

Ne kaže se uzalud – svaki pas sanja da bude nemački ovčar: vodeći je svetski čuvar, policijski, vojni i spasilački pas i pas tragač. Ubraja se u pet najpametnijih rasa na svetu. Veoma je inteligentan i brzo uči, smiren je, siguran u sebe i oprezan. Istovremeno, odlikuju ga hrabrost i borbenost, a reči koje ga najbolje opisuju su − pratilac, stražar i zaštitnik. Vučjak želi da udovolji vlasniku, ali ipak će više odgovarati vlasnicima koji već imaju iskustva sa psima. Potrebno mu je osigurati stalnu psihičku i fizičku stimulaciju, redovno vežbanje, šetnje i istrčavanje. Poznat je po tome što je dobar s decom. Rana socijalizacija je važna ukoliko imate i druge ljubimce, jer je sklon jurenju malih životinja, i zna da bude agresivan i dominantan prema drugim psima istog pola. Da bi se očuvalo zdravlje i sjaj dlake, trebalo bi ga svakodnevno češljati. Veoma je dobrog zdravlja, a može patiti od displazije kukova i kolena, srčanih problema, alergija. Životni vek: oko 13 godina.

Izvor: magazin Pas