Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ovo su najčešći praznični stomačni problemi kod pasa

Jesen i zima su meseci sa najviše slava, a ako su uzmu u obzir i novogodišnji i božićni praznici, nije ni čudno što kroz veterinarske ambulante prođe veliki broj pasa sa različitim stepenom stomačnih problema.

Vlasnici žele da i njihovi kućni ljubimci osete deo svečane atmosfere i slavlja, a najlakši način je za njih da svoje ljubimce obilno časte ostacima sa trpeze. I najsavesniji vlasnici u ovom periodu ponekad podlegnu iskušenju i časte psa nečim za šta znaju da nije primereno ishrani ovih životinja. Posledice ovoga mogu da budu vrlo blage ili neprimetne ali i vrlo opasne, pa čak i fatalne.

Najčešći uzrok problema sa prazničnog stola su kosti od pečenja, bilo svinjskog, jagnjećeg ili živinskog. U ishrani pasa nikako se ne preporučuje davanje pečenih svinjskih i jagnjećih kostiju kao i dugih, živinskih kostiju (kosti od bataka i karabataka). Razlog za to je što se ove kosti relativno lako lome a njihove ivice su jako oštre. Psi obično kosti jedu halapljivo, gutajući velike komade odgriženih kostiju. Ovakvi komadi kostiju mogu da se zaglave i zabodu svojim oštim ivicama u bilo kom delu digestivnog trakta počev od usne duplje, ždrela i jednjaka, preko želuca do svih partija creva. Mačke su mnogo obazrivije prilkom konzumiranja hrane i jedu pažljivije ali se i kod njih može da dogodi da progutaju neki neprimereno veliki komad kosti ili hrskavice.

pas_kost_1359301471_670x0

Simptomi koje pokazuje životinja variraju u zavisnosti od lokalizacije zaglavljene kosti i od dužina trajanja problema, i mogu da budu manifestovani vrlo različito kao na primer: pojačano balavljenje, povraćanje ili životinja samo bezuspešno pokušava da povraća, nedostatak apetita, apatičnost, bezvoljnost, životinja se napreže i zauzima pozu za defekaciju ali ne može da defecira, ponekada je prisutan proliv. Ako vlasnik ne reaguje na vreme javljaju se i teži simptomi kao što su kaheksija, potpuna apatičnost, kod nekih i simptomi sepse.

Treba da se naglasi da kada vlasnici sumnjaju da su pas ili mačka progutali kost i da im ona stvara zdravstvene tegobe obavezno svog ljubimca treba da odvedu veterinaru jer ako se kost na odgovarajući način blagovremeno ne odstrani, posledice čak mogu da budu i fatalne.

Blaže simptome od kostiju sa praznične trpeze mogu da izazovu i veće količine masnog mesa ili kožica, ostaci hrane koju psi i mačke inače ne jedu kao što je ruska salata na primer, ili čak i hrana potpuno primerena ishrani pasa i mačaka ali u velikoj količini, mnogo većoj nego što je životinja navikla. Kod ovih životinja javljaju se povraćanje, pojačana salivacija, odbijanje hrane, nadutost stomačne regije, prolivi. Prolivi i povraćanje nekada mogu da budu toliko jaki da se u njima može zapaziti i prisustvo krvi. Kod ovakvih životinja prva mera koju treba primeniti je stroga dijeta. Preporučuje se da se prvi dan psu ili mački ne da ništa da jedu, a vodu im se treba davati često ali u manjim količinama. Ako se životinji simptomi smiruju, sledećeg dana joj treba dati veći broj obroka sa vrlo malom količinom hrane. Za davanje se preporučuju ili komercijalne dijetne hrane iz zdravstvenih programa ili kućna dijeta u vidu male količine mesa skuvane na pirinču, eventualno posan kravlji sir sa pirinčem. Ako se simptomi ne smiruju, životinju obavezno odvesti veterinaru. Kod velikih rasa pasa nadutost abdomena nikada ne treba ležerno shvatiti i takvog psa uvek treba odvesti veterinaru bez prethodnog čekanja da problem uz dijetu prođe, jer su velike rase pasa jako sklone dilataciji i torziji želuca, što je vrlo opasno, i često smrtonosno oboljenje.