Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ovo su najčešće reakcije na vakcinu

Vakcinacija pasa je obavezna, a dobija se kalendarom predviđenjim za to. Ipak, kao i kod ljudi, može da dođe do određenih reakcija u organizmu. Evo do kojih…

Vakcinacijom stimulišemo imunološki sistem psa pa to može izazvati određene nuspojave. Tako da je sasvim normalno ako je pas na dan kada je vakcinisan nešto mirniji i lošije volje. Takođe može da se pojavi lagano povišena temperatura koja traje dan ili dva. Ponekad se javlja prolazno šepanje.

Alergijske reakcije na vakcinu su svakao moguće, kao i na svaki drugi lek koji se unosi u organizam. Najčešće viđamo oblik alergijske reakcije kod kojeg dolazi do oticanja njuške ili pojavljivanja “čvoruga” po celom telu.

Kod psa se može pojaviti i nagon za povraćanjem. Do ovakve reakcije može doći odmah po aplikaciji vakcine, nakon nekoliko sati ili u roku od dva dana od vakcinacije.

Ako nakon vakcinacije pas povraća, svakako treba konsultovati veterinara. Ne mora se ništa dogoditi, ali je to signal za pojačani oprez.

vakcinacija02

Psa koji je jednom imao bilo kakvu sumnjivu reakciju nakon vakcinacije, nemojte vakcinisati na terenu ili kod kuće jer pri davanju vakcine na terenu veterinari nemaju na raspolaganju svu opremu i lekove koji mogu biti neophodni kod ozbiljne alergijske reakcije.

Informišite veterinara o prethodnim reakcijama PRE nego psu da vakcinu. Alergijske reakcije kod kojih dolazi do stanja šoka su ekstremno retke.

Neki psi (posebno mali temperamentnih pasmina) ponekad reaguju na vakcinaciju vrlo burno. Može se dogoditi da jako cvile i nekoliko minuta nakon aplikacije vakcine, što svakako, jako uzmeniri svakog vlasnika, a posebno decu.

Tada se preporučuje stavljanje hladnih obloga na mesto aplikacije vakcine. Zbog ove reakcije poneki psi su ceo dan bezvoljni bez obzira na to da li su dobili vakcinu ili neki drugi lek – jednostavno takva manipulacija kod njih izazove stresnu reakciju što ne spada u alergijske reakcije i nije tako opasno.

Tako osetljivog psa ne treba ostavljati samog nakon vakcinacije. Treba ga držati u krilu i maziti. Za takve osetljive pse treba unapred isplanirati vakcinacija, kako biste mogli biti s njim biti ceo dan, kako ne bi bio bez nadzora.