Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ovo su idealne rase pasa za decu

Razmišljate da li da kupite detetu? Ne zaboravite da su deca koja odrastaju u porodicama sa ljubimcem socijalizovanija i odgovornija, te pročitajte koje rase savetujemo…

Postoji više različitih faktora o kojima treba povesti računa oko izbora psa. U nastavku teksta saznajte koje rase pasa potpuno odgovaraju deci…

1. Buldog
Iako ga ne možemo proglasiti najživahnijim psom, on je idealan ljubimac za bučnu i nemirnu decu, koja vole da se igraju sa svojim četvornožnim drugarima. Naime, jaka građa ovog psa dozvoljava da ga njegov mali drugar gnjavi, bez opasnosti da će ga povrediti. Naravno, ukoliko se u toj igri ne preteruje. Vrlo je poslušan, lojalan i prijateljski nastrojen, kako prema ljudima, tako i prema drugim ljubimcima. Pogodan je i za život u velikim kućama, i za manje stanove.

2. Bigl
Iako su u prošlosti najčešće čuvani kako bi pomagali svojim gazdama u lovu, danas biglovi predstavljaju idealnog ljubimca za vašeg klinca i vas. Kako su i sami vrlo aktivni i živahni, mogu dugo i bez prestanka da prate dečiju igru. Vrlo su pametni i, uglavnom, lepo raspoloženi. Iako nisu skloni linjanju, zahtevaju redovno kupanje i četkanje.

3. Bišon

Bišon je vrlo radoznao, sve ga interesuje i strastvene je i razigrane prirode. Odlično se razume sa decom sa kojom voli da se igra, a izuzetno je vezan za porodicu. Tolerantan i pametan, svakako predstavlja jednog od najčešćih porodičnih ljubimac


bison

 

4. Škotski ovčar
Ne čudi što je Lesi, jedan od najvoljenijih pasa na svetu, bio upravo ove rase. Naime, radi se o vrlo nežnoj i predvidivoj rasi, koja se lako dresira, što je velika prednost za porodice koje nikada ranije nisu imale svog psa. Škotski ovčar se odlično slaže sa decom, izlazi im u suret tokom igre i ponaša se zaštitnički. Kako su u prošlosti odgajani da bi čuvali stada na velikim farmama, nije isključeno da usled svojih genetskih sećanja, zauzmu sličan stav i prema vašoj deci. U prevodu, posmatraće ih kao stado koje bi trebalo čuvati. Ma koliko da ova situacija zvuči primamljivo za umorne roditelje, koji su željni da ih neko, makar na kratko, odmeni, preporučujemo da na vreme odviknete svog Lesija od ove navike.

5. Njufaundlend
Usled ljubavi i požrtvovanosti koju iskazuju prema deci, dobili su nadimakbebisiteri iz prirode. Nežan, ljubazan i pažljiv, ovaj pas je često deklarisan kao Majka Tereza među psima. Najpogodnije je da ih čuvaju porodice sa velikim prostorom kako u kući, tako i u dvorištu. Iako dosta balave i podložni su linjanju, nisu u potpunosti psi za napolje. Naime, jako vole da su uz svoje gazde. Ujedno, odlični su plivači i poznati su po svom spretnom reagovanju u vanrednim situacijama.

6. Vizsla
Vrlo je verovatno da za ovu rasu nikada pre niste čuli. Kako im je stalna vežba potrebna, idelani su za porodice sa starijom decom, koja puno trče i provode vreme u igri. Vizsle su vrlo živi, ali nežni psi. Ujedno su odani, izuzetno pametni, poslušni i spremni da brzo uče nove trikove. I najbolje od svega, skoro uopšte nemaju pseći miris.

7. Irski seter
Poznati su po svojoj dugoj crvenoj dlaci, ali i po razigranosti i energičnosti. Vole da budu u blizini ljudi i obožavaju da se igraju sa decom. Izuzetno su pametni i lako razumeju svog vlasnika. Kako vole prostor i slobodu, odlični su za porodice sa velikim dvorištem.

8. Pudla
Prepoznatljivi po čudnim frizurama i veštački obojenoj dlaci, pudle su daleko više od psa za pokazivanje. Veoma su pametne i nežne. Pošto se vrlo slabo linjaju, odlične se za decu koja pate od alergija. Radi se o vrlo ponosnom i elegantnom psu, koji je, uz to, vrlo brižan i lojalan. Garancija da će biti dobri prijatelji vašoj deci su strpljenje i doborćudnost koje poseduju.

9. Labrador
Ovo je jedna od najpopularnijih psećih rasa, i to iz vrlo dobrog razloga. Oni su razigrani, strpljivi, puni ljubavi, zaštitnički nastrojeni i pouzdani. Njihova narav i inteligencija u skladu su sa njihovom lepotom. U dve reči: idealan ljubimac.

10. Zlatni retriver
Nisu veliki poput labradora, ali su podjednako sigurni, pametni i verni. Nisu agresivni, ali ni plašljivi. Vrlo su strpljivi, što ih čini odličnim ljubimcem za decu. Iako nemaju potrebu za stalnim vežbanjem, lako izlaze na kraj sa živahnom decom, prateći njihov ritam igranja.