Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ovo su 3 razloga zašto pas ne voli da ostane sam kod kuće

Koliko puta ste čuli od prijatelja, poznanika ili komšije koji ima psa, a verovatno ste i sami iskusili to na vlastitoj koži, kako psi koji ostaju samo kod kuće znaju da naprave džumbus, da zavijaju ili laju… Koliko puta se desilo da kada uđete u stan zateknete džumbus ili vas je komšija zaustavio kako bi vas upozorio da ne može da živi od laveža vašeg psa. Tada ste verovatno besni kao ros! Međutim psi ne uništavaju namerno predmete i ne laju i ne zavijaju vama iz pakosti. To rade jer psi ne vole da ostanu sami kod kuće. Evo i zašto to ne vole da budu sami i kako da im olakšati samačke trenutke…

1. Usamljen je i oseća neprijatnost zbog razdvojenosti
Kad ga ostavite samog vaš pas je uznemireniji nego što to možda shvatate. Pas ne zna kada ćete se i hoćete li se uopšte vratiti. Kada idete na posao ili negde drugde gde ga ne možete voditi sa sobom, svom psu ostavite neku zabavu poput igračaka te ga pre odlaska izvedite u dužu šetnju što će ga izmoriti pa će vreme skratiti i spavanjem.

Idete li iz kuće na kraće vreme, odnosno na nekoliko sati, ostavite ljubimcu uključen TV ili muziku (najbolja će biti klasična muzika jer ona najviše opušta).

Puppy getting in trouble

2. Nedostaje mu stimulacija
Psi su izuzetno društvena bića i kad nemaju interakciju sa ljudima ili drugim psima njihovo stanje slično je vegetiranju. I oni, poput ljudi, vole da stiču nova iskustva, istraživati nova okruženja, vole da komuniciraju sa drugim pripadnicima svoje ili ljudske vrste.

Zato kad god možete nadoknadite svom ljubimcu vreme koje je proveo sam kod kuće u statičnom okruženju. Izvedite ga u dugu šetnju da se istrči, igrajte se s njim bacajući mu lopticu koju vam mora doneti, za vikend idite s njim u šumu ili negde drugde u prirodu gde će moći da istražuje. Možete i organizovati pseći parti na koji ćete pozvati prijatelje koji imaju pse.

Živite li u kući s ograđenim dvorištem, na ulaznim vratima možete ugraditi vratanca kroz koja će pas, kad se zaželi, moći da izađe u dvorište. Ostavljajte mu i raznolike igračke koje mu neće brzo dosaditi, poput onih gumenih u koje se ugura hrana koju pas mora izvaditi. Psića će poslastica koja mu je ujedno i izazov sigurno okupirati neko vreme.

3. Zbog osećaja dosade postaje “zloćko”
Kada je usamljen, psu je dosadno, a dosada može rezultirati njegovim “zlim” ponašanjem. Ne ostavite li mu nešto što će ga okupirati, sam će si naći zabavu koja se njegovom vlasniku možda neće svideti – žvakaće predmete, lavežom uznemiravati komšije, pa možda čak i obaviti nuždu gde ne bi smeo.