Najčešća postavljena pitanja na google o psima

Stručnjaci upozoravaju da zbog gugla imamo slabiju memoriju i baratamo znatno manjom količinom informacija nego pre nekoliko decenija, ali nema čoveka koji bar nekoliko puta tokom dana ponešto  ne upita najpoznatiji internet pretraživač na svetu.

Vlasnici i ljubitelji pasa, pogađate, uvek imaju neko pitanje o zdravlju svog ljubimca, njegovom ponašanju, navikama…

Godina se ubrzano bliži kraju, pa nam je gugl sastavio top listu s najčešće postavljanim pitanjima u vezi sa psima. Evo šta smo pitali gugl i koji su odgovori :

Foto:ilustracija

Koliko dugo su kuje trudne?
I pre nego što završite ovu rečenicu, izaći će odgovor na ovo najčešće pitanje – 58 do 68 dana.

Da li je Šilja pas?
Poznati i jedan od najomiljenijih Diznijevih likova – luckasti Šilja, mnogima je i dalje enigma. Odgovor je – DA, Šilja jeste pas.

Zašto me pas liže?

Kako možemo da znamo koliko je pas star?
Naravno, najsigurniji način je da posetite veterinara, ali mnogo o psećim godinama možemo saznati i gledanjem u zube. Gugl kaže da štencima, baš kao i maloj deci, u ranom uzrastu rastu i ispadaju mlečni zubi, a kod starijih pasa na osnovu boje, broja zuba i kamenca možemo odokativno utvrditi starost.

Šta se dešava ako pas pojede čokoladu?
I vrapci na grani znaju da čokoladu nikada ne bismo trebali davati psu. Međutim, mnogima se dogodi da pas „ukrade“ čokoladicu i smaže je u sekundi. Što je čokolada crnja, to je opasnija. Naime, psi nikako ne podnose kofein, pa ako pojedu čokoladu može se dogoditi da im naglo skoči broj otkucaja srca, mogu povraćati, dobiti dijareju, napade pa čak može doći i do smrti. Ako pas slučajno pojede čokoladicu, odmah ga odvedite kod veterinara.

Kako da se otarasim neprijatnog mirisa dlake mog psa? Redovno kupanje najbolji je lek, ali ako vaš pas ima prirodno jak miris tela, stručnjaci kažu da postoji i „narodni lek“, koji možete napraviti kod kuće – četvrtina šolje hidrogen peroksida od 3%, četvrtina šolje sode bikarbone, kašika blagog deterdženta za sudove i počnite da trljate! – kaže gugl.

Kako da sprečim psa da laje?
Njihov lavež najbolji je alarm, ali ponekad nam je potrebno samo malo mira i tišine. Tada se obraćamo guglu. Nikako ne bi trebalo vikati na psa. Ako laje jer je nekoga video kroz prozor, skrenite mu pažnju, udaljite od prozora ili mu zaklonite vidik. Igrajte se s njim, izvedite ga u šetnju… umoran pas je srećan pas i neće lajati.

Da li na svoju ruku smem da namažem psa kremom koja sadrži antibiotik neosporin?
Najčešće, kada dođe do posekotine ili ranice na koži, vlasnici mažu ovu kremu kako bi dezinfikovali ranu i pomogli tako da brže zaraste. Međutim, sve što stavite na kožu psa on će verovatno polizati pa onda krema i nema efekta. Najbolji savet je da nikada ne koristite lekove i kreme na svoju ruku, već psa odvedite kod veterinara.

Kako da se rešim buva?
Najpre, tu je kupanje preparatima protiv buva (specijalni šamponi i kupke), kao i tablete ili spot-on preparati koji se nanose na kožu. I buve će nestati

Koja je doza leka protiv alergija?
Najčešći lek koji se prepisuje psima za alergiju je benadryl, ali kao što smo rekli, nikada ga ne dajte na svoju ruku. Veterinar će prepisati dozu. Ipak, gugl pomaže i navodi da je standardna doza jedan miligram na pola kilograma težine psa. Za malene pse tableta se deli na polovine i četvrtine, u skladu s računicom.

Pet magazin

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *