Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ovo možda ne znate o nemačkom špicu

Pas Boo, najslađi je pas na svetu, toliko popularan da mnogi misle kako je Boo ime rase, a ne psa. Posebno je popularna među decom i mladima. Pitate se zašto? Toliko im je sladak da ih podseća na živog ‘plišanog medvedića’.

Izgled vara

Kao što sam naziv rase govori reč je o špicevima. U okviru te kategorije postoji više rasa. Iako im izgledom nije sličan poreklom pomeranski špic povezan je sa rasama poput samojeda, haskija, malamuta i akite. Fizički su prepoznatljivi po dugoj i gustoj dlaci, istaknutim ušima i dugačkoj njušci. I teškom karakteru. Tako da dobro razmislite nabavljate li ovu pasminu za dete.

Jedna od najšarenijih rasa

Većina rasa pasa je jednobojna ili se u najboljem slučaju kao standard priznaje nekoliko boja. Prema standardu Američkog kinološkog saveza ‘pomeranac’ dolazi u 23 boje.

Ime rase potiče …

Nemački patuljasti špic poznat je i pod nazivom ‘pomeranac’, a ime je dobio po pokrajini Pomeraniji, pokrajini koja se danas nalazi u Nemačkoj.

 

boo_pas_v

 

Najstariji odgajivač bio je …

Jedan od najstarijih uzgajivača ove pasmine bio je i Mikelanđelo, a legenda kaže da je jedan pomeranac bio uz njega dok je oslikavao Sikstinsku kapelu.

Volela ih je i …

Nemački patuljasti špic bio je i ljubimac engleske kraljice Viktorije koja se zaljubila u rasu, otvorila uzgajivačnicu koja je zaslužna za današnji izgled rase.

Naime u to vreme nemački patuljasti špicevi su bili mnogo veći psi, sličniji današnjim samojeda. Viktorija odnosno njena uzgajivačnica krenula je sa uzgojem pasa koji su najsličniji današnjem standardu.

 Ruzvelt…

Američki predsednik Teodor Ruzvelt bio je poznat kao veliki ljubitelj životinja. Uz brojne ptice, ponije, svinje, mačke i pse za ljubimca je imao i nemačkog patuljastog špica.

Dva Pomeranca preživela su i brodolom Titanika

Poznato je da je na kobnoj plovidbi možda i najpopularnijeg broda na svetu – Titanika bilo nekoliko životinja, kućnih ljubimaca. Samo njih troje preživelo je brodolom, a među njima bila su dva Pomerance. Treći preživeli bio je pekinezer.

Popularnost nemačkog patuljastog špica

Kako kroz istoriju tako i danas reč je o jednoj od najpopularnijih rasa pasa u svetu, pogotovo u SAD-u. Za popularnosti je uz bogatu istoriju svakako zaslužan i najpoznatiji pomeranac na svetu – pas Boo.