Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Pet zimskih mitova i zabluda u vezi sa psima

Zima je stigla. Iako ne nešto preterano hladna, tu je. A sa njom dolaze mnoge brige za vlasnike pasa. Da li treba oblačiti svoje ljubimce? Da li psi sa dugom dlakom mogu da žive napolju? Koliko vežbe treba psima zimi? Evo nekih odgovora na ova vrlo važna pitanja.

Na internetu, kao i o svakoj drugoj temi, i o ovome ima mnogo toga, pa smo mi odlučili da odvojimo tačno od netačnog i da vam priložimo u ovom tekstu, kako slučajno ne biste napravili neku grešku.

PSI SA PUNO DLAKE MOGU DA ŽIVE NAPOLJU

Ne savetujemo vam da tokom zime psa držite van kuće, nebitno koja je rasa u pitanju, jer zima donosi mnoge brige. Naravno, ukoliko imate haskija, uvek izgleda kao da on obožava sneg i ne želi da uđe unutra, ali svaki pas je kao dete. Želi da se igra, ne zna svoju granicu. Čak i psi sa gustim krznom mogu da upadnu u stanje hipotermije. Za pse koji provode mnogo vremena napolju zimi je veoma važno da uvek pri sebi imaju nezamrznutu vodu koju mogu da popiju u svakom trenutku. Posavetujte se i sa veterinarom o tome koliko je sigurno da se pas igra napolju u zimskim uslovima.

PSIMA NE TREBA OBUĆA JER ŠAPE NE MOGU DA SE SMRZNU

Netačno! Psi imaju specijalan cirkulatorni sistem u šapama koji ih sprečava od gubitka toplote. Na primer, mnogo sporije se smrzavaju od ljudskih stopala, ali opet, treba im zaštita – ako ne zbog hladnoće, onda da bi se sprečile posekotine od oštrog leda ili zaleđenog snega. A ovo sigurno niste znali. Šetnja trotoarom zimi može da bude vrlo opasna i toksična za naše verne četvoronožne prijatelje. Mnogi preparati za otopljavanje leda su toksični, pogotovo za životinje, tako da pazite. Bolje je da se obuju pred izlazak iz kuće, nego da posle ližu svoja uprljana “otrovna” stopala.

MALI PSI NE MOGU DA SE BAVE ZIMSKIM SPORTOVIMA

Samo zato što nemate argentinsku dogu ne mora da znači da vaš pas treba da propušta zimsku zabavu. Predstavljamo vam sport kojim možete da se bavite zajedno sa vašim ljubimcem. Na engleskom se zove skidžoring, na našem izraz i dalje ne postoji. To je kao džoging sa psom, samo što je zimski. Tako da, vi ste na skijama, pas je zakačen kanapom za vas. Vi skijate, on trčkara ispred, ponekad vas čak ubrzava. Stručnjaci kažu, da ovim možete da se bavite čak i ako imate šicua ili bišona. Samo zapamtite da morate da proverite sa veterinarom koje su mere predostrožnosti pre nego krenete u ovakav sportski zimski poduhvat.

FOTO: freeimages.com/spela Andolsek

FOTO: freeimages.com/spela Andolsek

U REDU JE DA OSTAVITE PSA U KOLIMA JER NAPOLJU NIJE TOPLO

Znamo za rizike ostavljanja pasa u pretoplim automobilima, ali šta može da se desi tokom hladnih dana?

Ni ovo nije dobra ideja.

Možda mislite da ćete se vratiti za svega nekoliko minuta, ali nije vredno rizika. Ne mislite da je dobro ni da ostavite upaljen motor zbog grejanja. Ugljen monoksid bi mogao da zauvek “uspava” vašeg mezimca.

PSIMA ZIMI NE TREBA VEŽBA

Mi mislimo da je ovaj mit nastao jer ljude mrzi da zimi po hladnoći i snegu trčkaraju sa svojim psima. Lakše im je da sede kući i da govore kako psima ne treba vežba u ovo doba godine. Zato smo tu, da vam kažemo gde grešite. Vaš pas ne sme da nabije dodatni sloj sala ove zime. Nije to zdravo za njega. Ukoliko vas mrzi da izlazite napolje, osim kada je slučaj nužde u pitanju, imamo nekoliko rešenja za vas. Možete da se igrate dodavanja loptice i u stanu ili kući, možete čak da vašem ljubimcu napravite mali poligon. Takođe, vreme za hranu je odličan momenat da ih pokrenete. Hranite ga tako što mu zadajete razne izazove kako bi dobio svaki naredni zalogaj.

Sve što vam je zimi potrebno kako bi vaš pas funkcionisao normalno je malo kreativnosti.

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli!