Ovo je pas koji je našao rakete u avionu Er Srbije

Još se ne zna jesu li američke rakete pronađene u avionu Er Srbije predstavljale opasnost za putnike. N1 vam predstavlja Misterija, psa koji je otkrio nešto sumnjivo u avionu.

Dok se čeka odluka Tužilaštva o tome da li će rakete koje su pre dva dana otkrivene u avionu Er Srbije, na kraju, kao poštanska pošiljka, biti isporučene američkoj kompaniji koja ih proizvodi, u javnosti se i dalje polemiše šta je zapravo pronađeno. Stručnjaci smatraju da u pitanju nisu prave eksplozivne naprave, što je potvrdila i libanska vojska, koja saopštava da su rakete trenažne i da nemaju eksplozivno punjenje.

Među prtljagom iz aviona koji je tokom vikenda doleteo iz Bejruta našla se veoma neobična poštanska pošiljka – vest o raketama kao bomba odjeknula je u medijima.

Međutim, Petar Vojnović, novinar koji prati vazduhoplovstvo kaže da razloga za paniku nema, jer prema njegovim informacijama, reč je o potpuno bezopasnim, školskim raketama, koje su već preletele pola planete.

misteri

“Ono što smo mi uspeli da saznamo je da su one došle prvo iz Amerike do Libana, i to preko Dubaija. Dakle, u jednom od delova tog puta su čak bile transpontovane i aviokompanijom Emirati. One su sve vreme bile transportovane komercijalnim vazdušnim transportom, kao što je i trebalo da bude slučaj i ovde”, kaže Vojnović.

Međutim, na pakovanju sa raketama ili maketama pronađeni su tragovi eksploziva. Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da takva pošiljka nije smela da prođe aerodromsku kontrolu u Bejrutu.

“Na aerodrom ‘Nikola Tesla’ Beograd maltene svakodnevno sleću avioni koji prevoze naouružanje i vojnu opremu, ali to su namenski transportni avioni koji uvoze sa najavom, i potpuno legalno se vrši prevoz naouržanja vojne opreme, ali ne u avionu u kojem se nalaze putnici”, ističe Radić.

Pošto je reč o američkim proizvodu povodom cele priče oglasila se i američka ambasada. „Svesni smo situacije. Spremni smo da pomognemo srpskim zvaničnicima u njihovoj istrazi”, poručuju iz ambasade SAD.

A istraga bi trebalo da odgovori odakle tragovi eksploziva, ako su u pitanju makete. Da li je reč o robi nekada skladištenoj sa opasnim sredstvima ili nečem ozbiljnijem tek ono što je prošlo kontrole na drugim aerodromima nije na beogradskom. Zahvaljujući policijskom psu Misteriju.

“Kada otkrije opasne materije, tj. Eksplozivne materije, on uradi jednu pasivnu marku, tj. Ili sedne ili legne. Ne sme pas da dodirne, da pomera, da laje, da grebe, nego jednostavno mora da bude pasivna marka zato što mi ne znamo o kojoj napravi je reč i koji je upaljač u pitanju, da ne bi aktivirao”, objašnjava vodič Milan Mićić.

Već deset godina Misteri služi narodu, slovi za jednog od najboljih tragača. Da Misteri ume da govori verovatno bi vam rekao da nije nikakva misterija što može da otkrije i najsitnije čestice eksploziva, jer prema rečima njegovih kolega policajaca, njegov njuh je nepogrešiv.

N1

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *