Ovo je idealan damski pas

Oni su veseli, lepo pametni, dobri, ma bombonice od kučića!

Inteligentna i vesela srednja pudla često vrlo dugo živi- čak i više od sedamnaest godina. Ima isti standard kao i ostale podvrste. Manja je i ima slične karakteristike. Potrebno joj je mnogo nege, čak i ako ne nastupa na izložbama. Savet za negu pudle jeste da koristite svakodnevno četku i metalni češalj.

Pudle su poreklom iz Nemačke, Francuske i Rusije. Preci pudle bili su nemački lovni psi za vodu, korišćeni za lov na patke i francuski retriver (Barbet). Vinston Čerčil je doprineo popularnosti pudle, pogotovo u Britaniji, javnom privrženošću svojim ljubimcima Rufusu I i njegovom sledbeniku Rufusu II, dok je u Americi patuljasta pudla postala statusni simbol holivudskih starleta. U modernim vremenima, pudla je ostala jedna od najpopularnijih rasa pasa. Ova drevna rasa dolazi u tri veličine: velikoj, srednjoj i patuljastoj.

pudla

Velika pudla je najstarija i najveća. Liči na irskog vodenog španijela i oboje imaju pretke u francuskom barbetu. Mužjaci su visoki između 45 cm i 60 cm i teški između 20 kg i 32 kg. Ženke su nešto niže, dok im se težina kreće između 20 kg i 27 kg.


pudla
Srednja pudla
je nastala od velike pudle i to biranjem manjih primeraka, a učestvovala je u stvaranju i manje, patuljaste pudle. Sredinom pedesetih godina je ova vrsta postala najpopularnija u mnogim zemljama. Mužjaci su visoki između 35 cm i 45 cm, a teški oko 8 kg. Ženke su nešto niže i nešto lakše od mužjaka.

pudla

Patuljasta pudla nastala je kao i dve ostale vrste pudle. Mnogi primerci patuljaste pudle su bili toliko traženi da je 1950. godine Britanski kinološki klub otvorio poseban registar za ove pse. Mužjaci su visoki između 28 cm i 35 cm, dok su ženke nešto niže. Težina se kod oba pola kreće između 3 kg i 4 kg.

pudla

Dlaka
Jedinstvena dlaka pudle koja se ne linja može biti ošišana na bezbroj načina što je uz postojanje više boja pudli čini izuzetno atraktivnom i odličnom za držanje u stanu. Boja dlake može biti: bela, crna, smeđa, crvena i srebrna. Ono što je za mnoge ljude koji pate od alergija značajno je to što se pudle uopšte ne linjaju.

Imaju kovrdžavu dlaku koja je bujna, fine vunaste strukture, elastična, na pritisak ruke ponovo se vraća. Vrlo je gusta, raskošna i bujna i stvara karakteristične izdvojene male vitice jednakih dužina. One moraju biti duge najmanje 20cm. Pudla traži stalnu negu – od rođenja pa do kraja života. Ukoliko želite negovanog psa, redovno češljanja i šišanja su obavezna.

pudla

Karakter
Pudle su vesele i dobronamerne, idealni kućni ljubimci.Vole celu porodicu. Veoma su umiljati psi i žude za ljubavlju i društvom. Sa decom su nežne i pažljive. Pune su energije, dobro plivaju i vole vodu. Sa obzirom na raznovrsnost njihove veličine, mogu da ispune mnoštvo uloga na primer od malog psa za pratnju koji je izvrsno prilagođen gradskom okruženju do velikih radnih pasa koji brzo uče veštine kao što su praćenje traga, poslušnost kao i vođenje slepih osoba. Jedinstvena dlaka pudle koja se ne linja može biti ošišana na bezbroj načina što je uz postojanje više boja pudli čini izuzetno atraktivnom i odličnom za držanje u stanu. Njihova inteligencija i želja za učenjem, učinila ih je vrlo popularnim psima u dresuri i cirkusima. Pošto spadaju u jedne od najinteligentniji rasa pasa na svetu, vrlo lako se dresiraju.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *