Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ovo bi vam vaš pas rekao da ume da govori

Oni koji imaju ljubimca (pre svega psa) znaju o kakvoj ljubavi se ovde radi. Bezuslovnoj i jednostavnoj. Niko vam se neće tako obradovati kada stignete kući. I niko vas neće, tako brzo “napuniti” nekom lepom energijom nakon teškog i napornog dana, koji ste možda imali na poslu.

Živimo u užurbanom svetu, u kome često, zaboravljamo na naše četvoronožne drugare. Stalno negde jurimo, pa skraćujemo šetnje, bacamo lopticu na “brzaka”, a odlazak u park na “duže” često ostavljamo za vikend. A vreme prolazi…

Upamtite ovih 20 rečenica, jer činjenica je da ste vašem psu ceo njegov svet.

Nemoj predugo da me ignorišeš, jer ću ja možda živeti 10-15 godina. Čini mi se da večnost prolazi kada nisi pored mene i kada ne znam gde si.

Vodi me na neka nova mesta gde mogu da upoznam nove ljude i druge životinje. U početku ću se možda plašiti tih novih iskustava, ali ukoliko me držiš za šapicu, brže ću naučiti da verujem drugima i imaću više samopouzdanja, jer ja ipak volim da stičem nove drugare.

Nemoj me odbaciti kada novi članovi porodice pristignu. Oni su takođe moja porodica i ja ću ih voleti i čuvati, isto kao i tebe.

Nemoj da se ljutiš na mene kada skakućem. Toliko te volim, da se nekada jako uzbudim što te vidim. I jedva čekam da te zagrlim!

Nauči me novim trikovima. Učenje za mene je odlična vežba i ja to volim isto toliko koliko i da trčim po parku.

Nemoj da se nerviraš i da odustaješ od mene. Ne razumem tvoj jezik, ali se trudim svim silama da naučim. Daj mi malo vremena da razumem šta želiš od mene, jer ja samo želim da ti udovoljim.

Nemoj iskaljivati svoj bes i stres na mene. Bez obzira kakav ti je dan bio, ja ću uvek biti srećan što te vidim i učiniću sve da te oraspoložim.

Uteši me kada sam tužan i uplašen. Uvek ću se bolje osećati kada sam sa tobom. Možda će mi trebati samo minut tvoje pažnje i ja ću se osećati bolje.

Koliko god da si zauzet, pokušaj da s mnom provedeš vreme kvalitetno. Tome se jako radujem i svaki minut mi znači.

Ne ostavljaj me napolju ako je mnogo hladno ili toplo, jer ne znam gde mogu da sklonim kada sam u takvoj situaciji.

Ne zaboravi male stvari koje me čine srećnim i zdravim. Moje šapice umeju da bole ako su mi nokti predugački, a moj “kaputić” će bolje izgledati, ako me redovno četkaš. To traje nekoliko minuta, a meni mnogo znači.

Veruj mi. Volim te svim srcem, zato te molim da mi veruješ. Ti si za mene ceo svet.

Nemoj predugo da budeš ljut na mene. Ti imaš svoj posao, prijatelje, svoju razonodu, a ja imam samo tebe.

Razgovaraj s mnom. Možda neću razumeti tvoje reči, ali ću osetiti ton kojim govoriš.

Budi nežan prema meni. Shvati da kako god da se ponašaš prema meni, nikada to neću zaboraviti. Što me više voliš, naša veza će biti čvršća.

Molim te da me ne tučeš. Zapamti da imam zube koje tako lako mogu da polome kosku koju mi nekada daš da “glockam”, ali ja biram da te nikada ne ujedem, jer te volim. Ukoliko uradim nešto pogrešno, to nisam uradio namerno, zato te molim da mi pomogneš da shvatim i naučim kako da tako nešto ne ponovim.

Daj mi do znanja kada uradim nešto kako treba, jer me ništa ne čini srećnijim. Ako budem znao šta ti može izmamiti osmeh na lice, možeš da se kladiš da ću to ponovo uraditi.

Obrati pažnju ako vidiš da nešto nije OK s mnom . Pre nego što me nazoveš lenjivcem, proveri da li me možda nešto muči. Možda je moje srce ostarilo, možda me nešto boli…

Brini i o meni kada ostarim, isto kao što si brinuo kada sam bio štene. Kada sam bio mali, mnogo više vremena si provodio s mnom mazeći moje mekano krzno. Moja dlaka možda nije tako meka i ja možda nisam mali, ali moja ljubav prema tebi je velika.

Pođi s mnom i na teška “putovanja”. Znam da ti je teško, ali ostani s mnom do samog kraja. Sve je bolje i lakše kada si pored mene. I kada dođe taj trenutak, zapamti da ja zapravo nikada neću umreti. Ja ću samo spavati u tvom srcu.

I možda bi ovo moglo da se ubroji po 20a: Pokupi moju kaku na ulici, jer ja ne mogu sam! Nije lepo da neko zgazi u “to”.