Ovim psima bore jako dobro stoje

 Pogledajte listu sedam najnaboranijih rasa pasa. Melanholični ili šarmantni,  zastrašujući ili neodoljovi prosudite sami. 


1. Francuski buldog

francuski buldog

Francuski buldog, sa karakterističnim ušima kao kod slepog miša i zavijenim repom, bio je ljubimac mnogih velikih istorijskih ličnosti: od kralja Edvarda VII pa do francuske književnice Kolet. Ovo je mali mišićav pas, kompaktne građe sa glatkom dlakom mesto na listi najnaboranijih pasa dobio je zbog veoma jake, široke i naborane glave. Francuski buldog je veoma privržen, odan, ne previše zahtevan ljubimac.


2. Šar pej

sar pejNeobična rasa psa poznata po veoma naboranoj koži. U prošlosti korišćen kao lovni pas i pas čuvar. Nekada je bio  veoma retka rasa, a danas je veoma poznat i često viđen kućni ljubimac. Šar pej čije ime znači „tvrda dlaka boje peska“ kompaktne je i čvrste građe, zbijene  i naborane kože svuda po telu u stadijumu šteneta, dok kod zrelog psa jasni nabori postoje oko čela i grebena. Pošto je koža najviše razvijena na glavi stvarajući velike brazde  oči ovog psa uopšte ne dolaze do izražaja, malene su i sakrivene u naborima. Ovaj pas važi za uravnoteženog, mirnog i veoma umiljatog ljubimca privrženog porodici.


3. Napuljski mastif

napuljski mastifVeoma stara italijanska rasa psa nekada korišćen u ratovima i za borbe u areni. Danas je napuljski mastif poznat kao odličan čuvar i službeni pas. Napuljski mastif je izuzetno snažan, jakih kostiju i pun snage, pomalo zastrašujuće pojave. Veličanstvenom izgledu ovog robustnog psa, koji takođe spada i u najveće i najteže rase, dobrinosi opuštena koža i nabori koji prekrivaju telo. Koža bogata naborima  posebno je izražena na glavi od spoljašnjeg očnog ugla ka uglu usana i na vratu koji se završava dvostrukim podvaljkom.


4. Mops

mopsŠarmantni mali pas koji podseća na minijaturnog mastifa veoma je stara rasa. Od 16. veka postaje modni pas evropskih dvorova, a vrhunac popularnosti doživeo je u viktorijansko doba. Imali su ga princ Vilijam II i Napoleonova žena Džozefina. Danas je veoma popularan i omiljen kućni ljubimac. Veoma proporcionalno građen, mops ima veliku, masivnu i okruglu glavu sa kratkom i četvrtastom pljosnatom njuškom. Dugačke i duboke bore koje su mu urezane na licu, daju mu posebno upečatljiv i umiljat izgled. Njegove crne bademaste oči i mazan pogled razoružavaju.


5. Pas svetog Huberta

Pas svetog Huberta bloodhoundPas karakterističnog “tužnog” izraza koga još zovu i tragač po krvi (bloodhound) pripada jednoj od najstarijih vrsta lovačkih pasa. Izuzetno istančan njuh čini ga najboljim tragačem među lovačkim psima. Pas svetog Huberta je masivan i snažan, ističe sporim i impozantnim korakom. Glava, veoma karakteristična za ovu rasu, je uska u poređenju sa dužinom i dugačka u odnosu na telo, a dugačke uši i  opuštena koža koja visi praveći brojne nabore i falate  daje ovom psu melanholičan i zamišljen izgled.


6. Bordoška doga

bordoska dogaJedna od najstarijih francuskih rasa. Impozantne veličine i građe nekada je bio korišćen kao pas za borbu. Danas važi za izuzetno odanog ljubimca koji je privržen vlasniku ili porodici. Takođe ova rasa svrstana je u prvu klasu čuvara i pasa za odbranu. Pas izrazito jake i mišićave građe, moćne i snažne pojave. Ima veliku i dosta kratku glavu obeloženu i prekrivenu borama. Simetrični nabori pružaju se sa obe strane veoma izražene čeone brazde. Ovi duboki i zavijeni nabori su pokretni bez obzira da li je pas razdražen ili ne.


7. Engleski buldog

engleski buldogSimbol engleske nacije i junak mnogih crtanih filmova buldog je danas poznat kao miroljubiv i dobroćudan kućni pas. U prošlosti je gajen za borbe sa bikovima.Snažan mišićav pas zdepastog tela, širokih ramena, čvrstih jakih nogu i upečaljivo velike glave istovremeno izgleda i kao veoma ljut i kao plišana igračka. Glava je prekrivena sa veoma monogo kože koja formira nabore i brazde.

 izvor i fotografije: vetstreet.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *