Ovih 5 pravila treba da se pridržava svaki vlasnik psa!

Srbija ne može baš da se pohvali sa parkovima za pse, izuzev u nekoliko gradova, zato u nedostatku parkova vlasnici se snalaze na razne načine, najčešće vodeći svoje ljubimce na javna mesta gde borave i ostali ljudi. Često se zato dešava da pas zaluta na travnjak gde postoji znak zabrane – okrugla tabla s prekrštenim psom.

Danas, kako bi izbegli visoke novčane kazne, preke poglede i ružna dobacivanja sugrađana predlažemo pet pravila lepog ponašanja za vlasnike pasa:

1. Sa vaspitanjem psa krenite odmah, čim malo preslatko stvorenje dođe u vaš dom. Da li će pas znati da da šapu, da glumi da je mrtav i slično manje je važno, ali minimum koji ga morate naučiti je da hoda na povocu, sedne / legne, stane i dođe na vaš poziv. Tim naredbama psa ćete naučiti da ne skače po vama, drugim ljudima i psima, a ne manje važno naučićete ga kako prelaziti ulicu, kako da izbegne ostale opasne situacije i kako da se ponaša u društvu drugih pasa. Ako pas nije socijalizovan i pokazuje agresiju potražite pomoć stručnjaka za ponašanje pasa.

park_za_pse_rea_03

2. Ako postoji tabla kojom se zabranjuje pristup psima, poštujte znakove. Izbegavajte dečje parkove i livade u neposrednoj blizini škola, vrtića, staračkih domova i bolnica!

3. Uvek počistite za svojim psom, a vrećicu s psećom kakicom bacite u za to predviđenu kantu. Budući da ih većina gradova nema dovoljno ili ih nema uopšte bacite ih u običnu kantu za smeće.

4. Ne namećite svog psa nepoznatim ljudima! Neki ljudi, pogotovo deca boje se pasa. “Neće vam ništa” i ostale izgovore izbegavajte jer koliko god vama vaše dlakavi ljubimac bio sladak postoji mogućnost da pas na nekoga skoči ili ga ugrize. Psa zato ga vodite na povocu, a ako je agresivan stavite mu korpu.

5. Šetnja psa odgovoran je zadatak! Kada ste na livadi sa drugim psima, umesto da pričate preko mobilnog telefona uvek pratite šta vaš pas radi. To ne znači da ne smete pričati s drugim vlasnicima, ali pas vam uvek mora biti na oku jer na primer bezazlena pseća svađa oko loptice, ako se ne spreči na vreme, pogotovo ako je jedan od pasa nije socijalizovan u sekundi može prerasti u ozbiljan sukob.

One Comment

  • Virtual Private Server

    Ako se drzite ovoga, sve bi trebalo ici kako treba Kad ste u spavacoj sobi sa svojim partnerom ili partnericom, sve ono sto ce se izmedu vas dogoditi tice se upravo i samo vas. Ako je vas partner jasno i glasno rekao kako zeli monogaman odnos, nije u redu prihvatiti njegov prijedlog, odnosno zelju, ako ta zelja nije i vasa.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *