Ovi saveti će vam olakšati život sa psom

Novi vlasnici pasa često se ne snalaze sa svojim malim čupavcima, ali čak i oni iskusni mogu imati nedoumica ili problema sa brigom o psu. Predstavljamo vam nekoliko jednostavnih smernica koje će vam sigurno olakšati život sa kućnim ljubimcima i odgovoriti na neka pitanja koja sigurno imate.

Pas grize sve što mu dođe pod zub?
U trgovinama za ljubimce nabavite sprej za odbijanje. Našpricajte ga na stvari koje najviše grize. Sprej je potpuno bezopasan i lako probavljiv, a njegov miris i okus odbija pse.

Koristite transporter za pse
Oni mogu biti veoma korisni kada se pravilno koriste. Nekim psima pružaju utočište i mesto na kome se mogu osamiti i odmoriti. Ako je vaš pas odlučio odspavati u njemu nakon igre, dopustite mu da to radi dokle god mu odgovara. Transporteri su korisni za siguran prevoz ljubimaca, a ako psa želite naučiti da ga zavoli stavljajte mu hranu u njega.

Ovako ćete ukloniti miris psećeg urina
Prvo papirnatim ubrusima uklonite urin sa mesta na kome se pas pomokrio (tepih, pod, tapacirani nameštaj). Na krpu sipajte 1 dcl sirćeta. Lagano i temeljno pređite krpom preko čitave mrlje od urina i nakon toga po njoj posipite sodu bikarbonu.

Kada se osuši, usisajte sodu usisavačem. Tokom čišćenja pazite da pas nije u blizini jer je štetna za njegovo zdravlje.

njuskanje

Iskoristite svoju staru odeću i od nje napravite odeću za psa
Rukavi vaše stare majice, nogavice trenerke ili stare čarape ugrejaće vašeg ljubimca tokom hladnih zimskih dana.

Ne znate kako biste naterali svog psa da se vrati na vaš poziv?
Isprobajte trik koji zahteva malo glumačkih veština. Odglumite pad i pravite se da ste ozleđeni. Vaš pas će odmah reagovati i vratiti se.

Možete da potrčite u smeru suprotnog od njega i da ga pozovete veselim tonom glasa. Psima je u prirodi da love sve što trči dalje od njih pa će se tako i vaš pas odazvati na ovaj poziv.

Čuvajte šape svog ljubimca
U letnjim mesecima izbegavate šetnju po vrućem asfaltu koji nije dobar ni za vas, a kamoli za vašeg psa i njegove šape. Uvek šetajte rano ujutro ili naveče kada vrućine popuste.

U zimskim mesecima šape svog ljubimca obavezno namažite vazelinom koji će ih dobro štititi.

Neka se vaš pas osveži u vrućim letnjim mesecima
Ako imate dvorište, priuštite svom psu sate zabave uz pomoć malenog dečijeg bazena. Samo ga napunite vodom, pustite ga da se brčka i nemojte mu zameriti ako povremeno otrese vodu sa sebe u vašoj blizini.

 Nikada psa ne ostavljajte u svom automobilu tokom letnjih meseci

Vodite računa jer temperatura u automobilu tokom leta može da naraste više od šest stepeni u samo 10 minuta. Vodite ih sa sobom ili ih ostavite kod kuće, ali nikada ih nemojte zaključavati u autu bez obzira na to koliko kratko ćete se zadržati.

Strah od usisivača
Psi se uglavnom boje usisavača. Kako biste ga uverili da je to bezopasna stvar, primenjujte sistem nagrade dok se ne oslobodi svog straha. Posle ćete verovatno moći da koristite razne nastavke za usisavanje dlaka ljubimca direktno sa njega i rešite ih se pre nego se prošire po vašem domu.

Neka obroci budu ukusniji
Dodajte malo mlake vode ili pileće supice u suvu hranu ako imate starog psa ili psa sa osetljivim želucem. Pričekajte 15 minuta da malo odstoji i onda mu dajte obrok. To će mu pomoći da lakše svari hranu i dodatno će hidrirati njegov organizam.

Pas prebrzo jede?
U dublju posudu sa hranom ubacite lopticu koja zauzima pola  posude. Tako ćete ga usporiti jer će jesti ‘okolo’ loptice.

Psima sa viškom energije treba puno aktivnosti.
Međutim, postoje ‘prečice’ sa kojima ih možete izmoriti. Prilikom šetnje stavite mu prsluk u koji ćete staviti bocu vode sa svake strane i poslastice kojim ga častite tokom šetnji. Tako će njegova fizička aktivnost postati zahtevnija, a vi nećete morati da se umorite kako biste njega izmorili. Prsluk možete nabaviti u specijalizovanim radnjama.

Istraživanja su pokazala da pse smiruje klasična muzika
Jutjub je vaš i njegov prijatelj, zajedno istražite da li mu se više sviđa Šopen,Betoven, Vivaldi, Štraus ili dela drugih slavnih kompozitora.

Vaš ljubimac ne voli kad mu perete zube?
Nanesite posebnu pastu za zube namenjenu psima na igračku koja ima uže. Igrajte se sa njim i on će povlačenjem užeta zapravo čistiti svoje zube.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *