Ove stvari morate znati o zubima vašeg ljubimca

Stomatološki problemi kod pasa mogu izazvati i smrt, ako se infekcija proširi. Upravo zato, ove stvari morate znat i o zubima vašeg ljubimca.

1. Psu možete prati zube ljudskom pastom

Ne, ne možete, ali neki vlasnici pasa misle da mogu. Paste za zube, koje mi koristimo, obično sadrže fluor, koji može biti otrovan za kućne ljubimce. Upravo zato, koristite samo one paste koje su namenjene isključivo njima.

zubi

2. Kućni ljubimci bi trebalo da imaju loš zadah
Dok većina pasa i mačaka nema ugodan dah, izrazito neugodan zadah može ukazivati na neki ozbiljniji zdravstveni problem, kao što je npr. gingivitis. Ako osetite tako nešto, posetite veterinara, kako biste se uverili da nije ništa ozbiljno.

3. Prave kosti dobre su za njihove zube
U stvarnosti, prave kosti mogu lomiti zube i uzrokovati razne druge ozlede pa se držite poslastica i igračaka za žvakanje, koje su namenjene isključivo psima. Tako ćete i sprečiti nakupljanje štetnih naslaga, a po njima možete i staviti malo paste za zube, kako biste povećali dentalnu higijenu svog ljubimca.

4. Pseća usta čistija su od ljudskih
Čak 45 odsto vlasnika pasa veruje u ovu tvrdnju, ali istina je da pseća usta nisu ništa čistija nego ona njihovih vlasnika. Zanemareni kamenac na njihovim zubima može dovesti do raznih bolesti i povećati broj štetnih bakterija u ustima.

5. Psi koji imaju zubobolju neće jesti
Iako ih često smatramo svojom dečicom, kućni ljubimci imaju vrlo jak instinkt za preživljavanje, što znači da će jesti i ako osećaju jak bol. Nemojte čekati da vam pas pokaže znakove bola. Obavljajte s njim rutinske stomatološke preglede i redovno mu perite zube.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *