Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ove stvari držite van domašaja vaših ljubimaca!

Psi su po pravilu radoznala biča, a zbog njihove bezbednosti obratite pažnju na listu stvari koje treba držati van domašaja ljubimca…

1. Lekovi

Životinje ne reaguju na lekove na isti način kao ljudi. Lekovi namenjeni ljudima mogu izazvati reakcije opasne po život. Antiimflamatorni lekovi, ko što je aspirin, može biti veoma otrovan za kućne ljubimce. Veterinar može preporučiti antiimflamatorni lek, ali se doza za životinje dosta razlikuje. Zato, uvek treba davati ljubimcima lek isključivo pod nadzorom veterinara. Takođe, antidepresive treba držati što dalje od kućnih ljubimaca, jer mogu da izazovu teške neurološke probleme. Sve lekove treba držati na mestu gde ljubimci ne mogu slučajno doći do njih i uvek proverite da li ste pokupili pilulu koja vam je pala napod.

2. Cigarete

Ljudi koji još uvek koriste duvanske porizvode treba da znaju da je duvan toksičan za kućne ljubimce. Može izazvati povraćanje, tremor, nesvesticu, pa čak i smrt! Čak su i nikotinski flasteri otrovni i treba ih držati dalje od životinja.

Kućni ljubimci su veoma radoznali, pa čak i oni majmirniji i najizdresiraniji mogu upasti u nevolje. Tako ćete obezbediti da se vaš ljubimac ne dođe u dodir sa stvarima koji mogu biti opasni po život. Ukoliko se to slučajno desi, odmah se obratite veterinaru!

otrov1

3. Hrana

Određene namirnice koje su nama vrlo ukusne, prilično su otrovne za naše ljubimce. Zapravo, najtoksičnija namirnica za pse je naša omiljena –čokolada. Hemijska supstanca teobromin koja se nalazi u ovom slatkišu vrlo je otrovna za pse, a čokolada sa visokim koncetracijom kakaa je posebno toksična. Međutim, postoje i druge namirnice koje mogu biti problematične, kao na primer veštački zaslađivači koji se često nalaze u žvakama i slatkišima bez šećera. Takođe, treba držati sveže i suvo grožđevan domašaja psa, jer mogu izazvati otkazivanje bubrega.

4. Kuglice protiv moljaca

Ako imate problem sa moljcima i koristite sredstva za njihovo uništavanje znajte da su vrlo otrovni za ljubimce. Ako ljubimac slučajno nađe kuglice protiv moljaca na bazi naftalina, i sa njima se igra ili čak proguta, može doći do povraćanja, dijareje i napada. Ukoliko koristite ovakve proizvode, uvek ih stavite u deo ormara gde ste sigurni da vaš ljubimac ne može dospeti.

5. Insekticidi

Kako su insekticidi namenjeni za ubijanje štetočina, isto tako mogu biti veoma toksični za kućne ljubimce. Sredstva na bazi organofosfata su opasna po život psa. Čak i sredstva protiv buva i krpelja mogu biti štetni ako sadrže piretrine i piretroide. Uvek pažljivo primenjujte ovakve tretmane i obavezno čitajte uputstva.

6. Sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje sa bazama i kiselinama mogu biti vrlo otrovni. Čak i sredstva na kojima piše da su prirodni – nisu bezbedni. Dok čistite pobrinite se da ljubimce držite van te prostorije.

7. Biljke

Ma koliko da su neke biljke lepe isto tako mogu biti veoma otrovne za kućne ljubimce. Mace su te koje najviše vole da grickaju kućne biljke, ali budite oprezni i ako čuvate psa. Božićna zvezda je poznata po tome da je otrovna za mačke. Takođe, i ljiljane treba držati podalje od ljubimaca, jer mogu da izazovu otkazivanje bubrega. Đurđevak je posebno otrovan jer izazivaju nepravilan rad srčanog ritma kod pasa što može dovesti do smrti.