Ove rase pasa žive najduže!

Prema statistici većina pasa živi od 10 do 13 godina. Neki vlasnici imaju sreće da njihov pas živi duže, pa nije retkost da su neki psi premaše i 15. godinu života.

Pas koji je imao najduži život uginuo je 1939. godine u svojoj 29. godini. Svi mi koji imamo pse voleli bismo da sa našim ljubimcima provedemo što više vremena, ali hajde da vidimo koji su to psi, tačnije kojih rasa, koji imaju potencijala da dožive duboku starost, piše portal životinje.rs.

10. Patuljasti šnaucer – žive u proseku od 12 do 15 godina. Brzi su, energični i spretni pa je većina pasa ove rase veoma aktivna i u poznim godinama.

9. Bigl – smatra se da su ovi psi veoma dobro društvo za decu, jer su aktivni i poslušni. Žive takođe od 12 do 15 godina u proseku, a najdugovečniji bigl na svetu uginuo je u 27.godini!

8. Mops – jedna od najpopularnijih rasa današnjice. Oni u proseku žive 12 do 15 godina, a zanimljivo je da čak i pod stare dane, kada telo počinje da ih izdaje, imaju snažan karakter.

7. Lasa apso – i psi ove rase žive u proseku od 12 do 15 godina. Poreklom sa Tibeta, lasa apso se smatra za jednog od najstarijih pasa na svetu. Najčešće je bio uzgajan kao sveta životinja u hramovima lama.

6. Maltezer – mali, slatki psi, danas veoma popularn takođe žive od 12 do 15 godina. Njihova rasa je takođe veoma stara i, samo ime kaže, dolaze sa Malte.

5. Toj pudla – iako izgledaju drugačije od svojih većih „kolega“ u rodu pudle, i ovi mališani vrlo su pametni. Ipak, duže žive od ostalih pudli, tačnije od 12 do 15 godina. Najstarija toj pudla na svetu uginula je u 20. godini života.

malteyer

4. Jazavičar – najstariji predstavnik ove rase bila je ženka Šanel koja je živela 21 godinu. Stručnjaci kažu da psi ove rase imaju potencijala da dožive 12, 13, pa čak i 14 godina najviše.

3. Pomeranac – ovaj presladak pas koji više podseća na pufnastu plišanu igračku može da doživi od 12 do 14 godina.

2. Jorkširski terijer – vlasnici jorkširaca su pravi srećnici jer ovi psi mogu da žive od 17 do 20 godina. To je gotovo dve decenije čiste ljubavi i prijateljstva!

1. Na prvom mestu je čivava! Smatra se da je njihov životni vek povezan sa njihovom veličinom. Najmanji su i najdugovečniji! Prosečni životni vek im je od 15 do 21 godine. Za ovo vreme čivave će svojim vlasnicima dati mnogo zajedničkih avantura i nezaboravnih trenutaka. Ove godine u januaru uginula je dvadesetjednogodišnja čivava koja je do tada bila najstarija na svetu. Nije poznato ko trenutno ima tu titulu.

Svakako, ova statistika ne znači da psi drugih rasa nužno žive kraće. Nije retkost da psi većih rasa, pa čak i mešanci imaju zavidan broj godina.

Važno je ljubimca odgovorno čuvati, pravilno negovati i sigurni smo da će mu vaša pažnja i ljubav produžiti vek!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *