Ove rase pasa su i dalje veoma popularne

Statistike kažu da su najomiljeniji ili najpopularniji psi Labrador retriver, Zlatni retriver, Jorkširski terijer i Jazavičar.

Labrador retriver

Labrador retriver

Foto: Profimedia

Ovog snažnog, simpatičnog psa i odličnog aportera ubrzo su zapazili aristokrati iz grofovije Dorset i posvetili se njegovom uzgajanju i dresiranju za donošenje divljači. Pasmina je poboljšana selekcijom i ukrštanjem, najverovatnije sa poenterom.

Labrador retriver instinktivno donosi divljač i bez oklevanja skače u najhladniju vodu. Razborit je, potragu vodi mirno i istrajno vreba divljač. Zbog odličnog njuha, policija ga koristi za otkrivanje droge. Nežan je i krotak, nenadmašan vodič slepih. Veran je i nežan prema deci i izuzetno simpatičan pas za društvo.

Labrador retriver je doživeo izuzetan međunarodni uspeh. Spada u najomiljenije pasmine u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, a u Francuskoj je poslednjih godina takođe dospeo na jedno od prvih mesta po popularnosti.

Zlatni retriver

Zlatni retriver

Foto: Profimedia

Neki kinolozi smatraju da je zlatni retriver potomak žutog psa koji je nastao ukrštanjem ravnodlakog retrivera i vodenog španijela. Veoma aktivan i snažan, ovaj pas izuzetno razvijenog njuha je sjajan lovac, a pokazao se i kao dobar vodič slepih.

Veoma je sposoban čuvar, miran i nežan prema deci, tako da je veoma cenjen i kao pas za društvo. Mnogi radni kvaliteti kao i vrline koje odlikuju dobrog psa za društvo, obezbedile su ovom britanskom psu međunarodni uspeh i približile ga uspehu koji je postigao labradorski retriver.

Jorkširski terijer

Jorkširski terijer

Foto: Profimedia

Pas karekterističnog krzna, kod kojeg je verovatno radi poboljšanja dužine dlake vršeno ukrštanje sa veoma lepim maltezerom, odličnim lovcem na pacove, koga su u Englesku doneli mornari. Sigurno je da su jorkširski terijeri kao naslednici svih tih hrabrih malih pasa sačuvali sve odlike pravih terijera.

Neki od njih ih još uvek poseduju i danas su izuzetno dobri saputnici, snažni, razigrani, aktivni, izuzetni plivači, lovci koji traže najmanju rupu i neprestano vrebaju glodare. Nežnog i blagog karaktera, posebno inteligentan i druželjubiv, jorkširski terijer je pas koga, bez ikakvih problema, možemo svuda povesti sa sobom.

Jazavičar

Jazavičar

Foto: Profimedia/ilustracija

U Francuskog su jazavičari veoma cenjeni pre svega kao psi za društvo, dok su u Velikoj Britaniji i Nemačkoj i dalje ostali lovci istančanog njuha. Ovi hrabri, izdržljivi i krupni psi love lisice, vidre i jazavce (nemačka reč Dachshund znači “lovac na jazavce”). Iako su prvenstveno jamari, takođe mogu biti uspešni u lovu hajkama kao i krvoslednici, jer su posebno nadareni za potragu za ranjenim životinjama.

Za isti varijetet prema tipu dlake važe iste fizičke i psihičke karakteristike bez obzira na visinu. Jazavičari su nežni, posesivni i inteligentni. Ako žive u stanu postaju skloni gojenju i neophodna im je dijeta i fizička aktivnost.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *