Ove rase pasa nisu ljubitelji mačaka

Iako pse i mačke mogu da žive u harmoniji zajedno, postoje određene rase pasa čiji instinkt za lov može biti toliko snažan da otežava svakodnevni život sa macama

Kada se male životinje kreću brzo oko njih, njihov urođeni instinkt reaguje momentalno. Saznajte koje su to rase za koje se ne preporučuje život sa mačkama:

Sulaki 

Iako je ova rasa na prvi pogled graciozna i nežna, oni su zapravo pravi lovci koji mogu dugo da trče i poseduju neverovantu snagu. Nekada su u Egiptu korišćene za lov gazela, tako da će instinktivno krenuti za bilo čim što se kreće, uključujući i mačke.

Kratkodlaki foksterijer

U početku su uzgajani kako bi pomogli farmerima tokom najezda lisica, a danas se koriste uglavnom u lovu. Izuzetno su inteligentni i zahteavaju često vežbanje kako bi zadovoljili aktivnu prirodu. Zbog visokog plenskog nagona, nisu preporučljivi za život sa macama.

Mančester terijer

Uzgajan za hvatanje miševa i drugih manjih štetočina na faramama, ovaj terijer se veoma brzo pretvara u radnog psa u dvorištu ili na polju čim oseti prisustvo glodara. Upravo iz tog razloga neće biti najbolje društvo vašoj krznenoj ljubimici.

 Credit line: Profimedia, Ardea

Šiperki

Veoma aktivan pas i kao i mančester terijer, odgajen za hvatanje glodara i štetočina. Voli da bude uključen u sve što se oko njega dešava. Ukoliko se ne kontroliše na vreme, sklon je preteranom lajanju, a prilagodljiv je životu i u gradu i na selu, ali samo da nema maca u okolini.

Crni gonič rakuna sa paležom

Kao što mu ime govori, lovi rakune i druge slične male životinje. Altetski građeni, zahtevaju dosta treninga i svakodnevne vežbe. Iako znaju biti tvrdoglavi, odlično se slažu sa decom i drugim psima, ali ne i sa mačkama.

Mali engleski hrt

Ova rasa pasa je najbrža pripitomljena životinja, koja može dostići brzinu i do 50 km/h. Kao psi trkači su obučeni da jure za nečim, pa će tako biti slučaj i sa vašom mačkom.

Avganistanski hrt

Ova rasa je korišćena za lov zečeva, vukova pa čak i snežnih leoparda, tako ad je u pitanju veoma snažna, izdržljiva i pre svega izuzetno brza rasa. Obožavaju da jure mačke, što ih svrstava na ovu listu njihovih neprijatelja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *