Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ove igre podstiču čulo mirisa

Čulo mirisa je za razliku od vida i sluha funkcionalno i kod tek rođenih štenaca. Stoga  pas od samog rođenja živi svoj život u bogatom okruženju mirisa. On koristi čulo njuha da istražuje svet oko sebe. Ako želite da uvežbate svog psa da iskoristi svoj nos za pronalaženje raznoraznih predmeta, to možete da učinite samo kroz igru. Evo nekoliko zanimljivih igara koje će se svideti i vama i psu, a sa kojima možete da počnete čim štene stigne u vaš dom.

Pogodi ruku
Ovo je najjednostavnija od svih igara. Sakrijte slatkiš ili igračkicu u jednu ruku i ispružite oba stisnuta dlana prema psu. Neka pogodi u kojoj ruci je nagrada tako što će je dotaći šapom ili jednostavno tresnuti nosem. Ako pogreši, pokažite mu da je slatkiš u drugoj ruci, ali mu nemojte dati – nagradu dobija samo za tačan odgovor.

Ćorave bake
Sakrijte slatkiš u sobu na neko mesto koje nije uočljivo, ali je lako pristupačno za psa (ispod jastuka, iza lampe, ispod police i si). Ugasite svetio i dajte mu komandu “traži“. Ohrabrite ga da uđe unutra i njuška po sobi, i ne zaboravite da ga pohvalite po uspešnom završetku testa. Tako će biti dvostruko srećan – ne samo što je dobio ukusan zalogaj, već je i njegov vlasnik zadovoljan što je to uradio. Možete kasnije da uvedete više slatkiša ili igračaka u igru. Na taj način izgrađujete poverenje: kada pas pronađe jedan slatkiš, a Vi ga ohrabrite da traži još, on zaista veruje da tu negde postoji još nešto za njega.

Little-Girl-plays-hide-and-seek-with-her-big-dog-2

Žmurke
Ovo je igra koju psi generalno najviše vole – posebno u praznom stanu sa poluotovrenim vratima ormara, navučenim zavesama i mračnim ćoškovima u koje, ili iza kojih biste mogli da se zavučete. Možete ovo da probate i napolju, u parku, krijući se iza drveća, žbunja i si. Radi lakše kontrole igre, neka neko bude sa psom da ga navede da Vas traži. Pustite psa da razmišlja i njuška na miru, nemojte iskočiti iz ormara čim prođe pored. Ako baš ostane bez ideja, možete da se tiho javite ili proizvedete neki drugi zvuk. Kada Vas pronađe, ishvalite ga do neba, a slatkiš i dva neće da naškode.

Pronađi predmet
Ovo je već malo naprednija igra koja zahteva veću koncentraciju i veštinu psa. Od grupe predmeta izaberite jedan. Poigrajte se sa psom, pokažite mu predmet i pustite ga da ga njuška i gricka. Onda sakrijte pet-šest predmeta u sobu i zatražite da donese baš taj određen. Verovatno će u početku mnogo grešiti, ali će uskoro ukapirati šta se od njega očekuje, tj. za koji predmet dobija slatkiš. Ovako će i naučiti imena pojedinih pred­meta, tako da će možda moći da Vam bude od velike pomoći ako zaturite ključeve ili novčanik.

Izgubljeni predmet
Izvodite psa u šetnju, negde gde možete da budete sami i gde ništa neće ometati Vašeg mezimca. Ispustite neki predmet iz ruke, idite napred još 10-15 koraka, a onda stanite i dramatično se udarite po džepu. Zatražite od psa da Vam pomogne da pronađete ono što ste izgubili. Vratite se sa psom isitm putem i ohrabrite ga da pronađe predmet i donese Vam. I ne samo što će naučiti da prati Vaš trag i pronađe izgubljeni predmet, već će, ako Vam ubuduće nešto ispadne, a on se nalazi u blizini, odmah to i prijaviti.