Ove gusenice su opasne za pse

Borov četnik je vrsta leptira. Dlakave gusenice koje se kreću u kolonama dugim i po nekoliko desetina metara, samo su razvojni oblik ovog inače dosta neuglednog leptira.

Leptir pravi gnezda na borovima, iz kojih će se izleći gusenice koje se onda spuštaju na tlo i formiraju kolone pre nego što će se zakukuljiti.

To je obično u periodu od februara do aprila no, kad je zima blaga, mogu se naći i ranije.

Zato je upravo sada vreme da upozorimo vlasnike pasa, posebno one koji putuju u mediteranske krajeve da su gusenice potencijalno vrlo opasne za naše ljubimce.

Gusenice traže vlažnu zemlju u koju se zakopaju i pretvore u leptira koji će ponovo naseliti borove …

Prirodni neprijatelj ovog leptira su kukavice. Gusenice mogu ostati u gnezdu i po nekoliko godina, jer čekaju povoljne klimatske uslove, pa kad počnu da silaze s borova, obično je to masovna pojava.

Hrvatsko primorje je bogato je ovom vrstom leptira. Ove gusenice imaju razvijenu odbranu od predatora. To su njihove dlačice koje u dodiru sa kožom izazivaju jaku lokalnu iritaciju za koju se pretpostavlja da nije vezana na imunološke mehanizme, već da se radi o otrovnoj supstanci koju sadrže.

Osim toga, dlačice su i jaki alergeni pa kod osetljivih pasa (i ljudi!) Mogu izazvati i vrlo jake alergijske reakcije, pa čak i anafilaktički reakciju. Reakciju može izazvati i mrtva, ne samo živa gusenica.

Gusenice su zapravo simpatične i predstavljaju neponovljiv prizor za našeg psa! Malo, dlakavo, hoda po tlu i naprosto mami na malo njuškanja i gurkanja nosićem.

Navodno imaju i slatkasti miris koji navodi psa na to da je proba pojesti. Međutim, pri samom dodiru, naglo će mu oteći njiška, počeće da mu se zatvaraju oči, a glava će početi strahovite da ga svrbi. Ponekad je reakcija tako jaka da psi i povraćaju. Ukoliko je u presudnom trenutku vilica otvorena, jezik može tako nateći da za nekoliko minuta više ne može zatvoriti usta, a može doći i do nekroze jezika i usled toga do otpadanja delova jezika.

U ovakvim slučajevima potrebna je hitna veterinarska intervencija, jer preti opasnost od oticanja ždrela te zatvaranja disajnih puteva.

Kao prvu pomoć kod sličnih oteklina obično se savetuju hladni oblozi, ali, imajući na umu da je većina otrova termolabilna, zapravo bi trebalo staviti topao oblog kako biste neutralizovali delovanje toksičnih supstanci (isto kao kod opekotina svih morskih stvorenja i uboda otrovnih riba).

Ipak, na razvoj alergične reakcije oblozi neće uticati.

Teško ćete objasniti svom kućnom ljubimcu da insekti mogu biti vrlo neprijatni, pa vam preostaje samo da pripazite na njih. Gledajte što njuškaju, vičite “fuj” pa makar i da niste sigurni da je to baš ta gusenica. Naletite li na celu kolonu gusenica, pristojno pređite na drugu stranu livade … I one moraju negde da žive …

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *