Ovako je bilo na protestu “2 minuta tišine” protiv petardi i brutalnosti

Protest protiv petardi, ali ovaj put i protiv brutalnosti, koji organizuje grupa građana “2 minuta tišine”, održan je juče ( nedelja 17. januar) na Trgu slobode u Novom Sadu. Ovom protestu “Stop brutalnosti nad ljudima i životinjama”, priključili su se i Beograđani a protest je održan na Trgu republike.

stop brut ns

Stop petardama! Stop brutalnosti” je već šesto protestno okupljanje građana, kojim se traži zabrana upotrebe petardi i drugih pirotehničkih naprava, ali ovaj put se pitaju i zašto ima toliko nasilja na ulicama.

stop brut bg
Organizatori kažu da je vreme da se pomere temelji brutalnosti, koja se proširila kao pandemija po svim segmentima društva, a na ovom protestu biće podržana i dva akcijaša iz Bačke Topole, koji su postali “žrtve bahatosti moćnika, koji ih sprečavaju u plemenitim misijama”.

– Đura Vavroš je podigao vetro-zaštitni pojas oko naselja Krivaja i to 1200 sadnica. Preduzeće “Krivaja” je preoralo sadnice iz samo njima poznatih razloga. Dragan Pečurica je kažnjen jer se zalaže za čist vazduh u Bačkoj Topoli. Obojica su brutalno kažnjena zbog toga što misle i na druge, a ne samo na sebe- kažu organizatori.

– Kraj prethodne i početak ove godine je u Srbiji počeo poprilično krvavo i bučno. Bučno naravno od raznih eksplozivnih naprava koje nesavesni građani bacaju na sve strane pokušavajući da se “zabave”! Bez obzira da li će te petarde povrediti nekoga i da li smetaju nekome. Bez razmišljanja da je njihova zabava za nekoga brutalnost koja izaziva bol! – kaže Vladimir Vava Jovanović iz neformalne grupe građana „2 minuta tišine“.

stoppp

Osim Novog Sada, ovaj problem su uvideli i građani Pančeva koji su prošle nedelje takođe imali protest sa istom temom. Ove nedelje se uključuju i građani Beograda! U isto vreme, deo Srbije će gromoglasnom tišinom ustati protiv brutalnosti uopšte!

– Što se tiče petardi, počeli smo da pomeramo temelje “tradicionalnog načina slavlja”! Desilo se da Badnje veče u Ravnom Selu može da se proslavi i bez eksplozija. Bravo za njih! Vreme je da pomerimo temelje i brutalnosti koja se proširila kao pandemija po svim segmentima društva. Ta bolest ne bira. Ali ima leka i za nju. Ima nas koji hoćemo da stanemo na rep pošasti i hoćemo da pomognemo u izlečenju obolelih – navodi Jovanović.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *