Ovako izgleda pravilna ishrana štenaca…

tenad koja sisa je, neposredno po rođenju upućena na majku i njeno mleko. Mleko kuja zadovoljava sve zahteve u pogledu ishrane i zaštite mladih. Kontakt sa majkom takođe ima veliku ulogu u razvoju štenadi, iako psima to možda i ne bismo pripisali.

Ishrana mlekom bar za prve 3-4 nedelje života zadovoljava potrebe šteneta. Po isteku 3.nedelje života trebalo bi štenetu ponuditi i hranu za štenad, po mogućstvu u tečnom obliku. U ovom periodu kučići su posebno osetljivi, pa treba voditi računa da se ne pretera sa dodatnom hranom- zbog opasnosti od proliva, povraćanja i promena u stolici. Kako štene odrasta, postepeno mu treba davati i hranu u čvrstom obliku. Odbijanje od mleka trebalo bi da usledi između 5. i 7. nedelje života. U periodu odbijanja od sise, treba početi sa dopunskom ishranom – dohranjivanjem.

Dohranjivanje štenadi može da izgleda ovako:

1/2 litra mleka, 2 žumanca, kocka šećera, 20 kapi Ads, vitamin C i B kompleks.
1/2 l mleka, 100 gr mlevenog mesa, zobene pahuljice, 1 žumance
1/2 l mleka, 100-200 gr mlevenog mesa, 50 gr plazma keksa, jedno žumance.

Štenad dohranjujte 2-3 puta dnevno. Ovom recepturom se služite do 40-og dana života, s tim što ćete po potrebi povećavati količinu navedenih namirnica.

stene

Danas postoji veliki izbor gotove hrane za pse. Ovakva hrana sadrži sve potrebne sastojke i obično je odnos vitamina, minerala i ostalih makro i mikro elemenata odlično izbalansiran.

Ukoliko se odlučite da sami spremate hranu za Vaše štene, evo par predloga:

  • Meso – iznutrice, mlevena piletina, riba (obavezno očišćena od kostiju), preporučuje se davanje svežih kostiju, ali treba izbegavati cevaste kosti (pileće), goveđe kuvano meso
  • Povrće – šargarepa, mrkva, blitva, zelen, kelj, španać
  • Voće – daje se u sirovom stanju i u malim količinama: jabuke, kruške
  • Mlečni proizvodi – pirinač, zobene pahuljice kuvane na mleku uz malo šećera
  • Jaja – ako se daju cela jaja treba ih kuvati, a ako dajemo samo žumance bolje ih pasirati

Štenetu treba obezbediti dovoljno hrane koja sadrži sve potrebne sastojke. Hrana se ostavlja štenetu 10-15 minuta, a što ne pojede treba baciti. Posudu posle hranjenja treba dobro oprati.

Zbog izuzetno velike osetljivosti bubrega pasa, hrana se ne sme nikako soliti (važi kako za štene, tako i za odraslog psa). Štene se hrani svakog dana u isto vreme. Hrana mora biti mlaka, a pribor i posude za hranjenje moraju biti čisti. Čista i sveža voda mora da je dostupna, posebno ako se štene hrani suvom hranom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *