Šta kada se pas boji vode i neće da pliva?

Tropske su vrućine, odlučili ste da odete na neku plažu gde će i vaš pas moći da se brčka i kupa, a onda shvatate da on ne želi da uđe u vodu. Ma koliko ga nagovarali na to, bacali mu omiljenu lopticu, vaš pas samo trčka pored reke, jezera ili mora, ali se ne usuđuje da pokvasi bilo šta, sem šapica. Ako pas ne želi u vodu igrajte se na obali. Ponesite njegove igračke i dajte mu poslastice. Svaki pomak nagradite. Važno je da pas učenje plivanja doživi pozitivno.

Bez obzira na to koliko se trudite ima i rasa koje to ne vole. Neki psi  se boje vode, a neki ne znaju da plivaju.

Najčešće, iako ne treba generalizovati grupu pasa koji ne vole vodu i plivanje su pasmine koje imaju kratke noge i masivnu glavu s kratkom njuškom poput baseta, jazavčara, francuskog i engleskog buldoga, mopseva…

Za sve vas čiji psi spadaju među neplivače donosimo nekoliko saveta kako da ih naučite da plivaju odnosno šta možete uraditi kako bi vaš ljubimac bio siguran u blizini vode, na primer ako ga vozite u čamcu.

dogs_beach

Škola plivanja

Pse nikada ne bacajte u vodu jer ćete time postići kontraefekt. Pas će se još više bojati. Takođe, uzmite u obzir da nije istina da svi psi proplivaju instinktivno, sami od sebe. Bacanjem psa koji se boji u vodu napravit ćete više štete nego koristi.

Za ‘školu plivanja’ odaberite plažu za pse na kojoj nema buke i puno ljudi. Zašto? Kako bi psi bili što opušteniji i fokusiraniji na učenje

Privikavanje na vodu počnite u plićaku. Kako bi pas stekao sigurnost držite ga u naručju, kao da plivanju učite bebu.

U vodu uvek prvi uđite vi i pokažite psu da nema razloga za strah. Ako ste u mogućnosti na plivanje povedite njegove pseće prijatelje koji se ne boje vode.

Ne forsirajte psa

Ako pas ne želi u vodu igrajte se s njim na obali. Ponesite njegove najdraže igračke i dajte mu poslastice. Svaki pomak nagradite. Važno je da pas plažu i učenje plivanja poveže s nečim pozitivnim.

Moguće je da vaš pas nikad neće naučiti da pliva. To ne znači da ima neku grešku. Kako bi u vodi pogotovo na čamcu/brodu/trajektu bio siguran stavite mu pojas za spašavanje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *